Istarske male sirane nemaju problema s plasmanom proizvoda

0
Fuma Grubešić Travalja iz sirane u Loboriki (foto: HRT)
Fuma Grubešić Travalja iz sirane u Loboriki (foto: HRT)

U sirarstvu se ništa ne prepušta slučaju. U sirani obitelji Grubešić zrelost sira kontrolira se svakodnevno. Onaj šampionski zrije punih 12 mjeseci. Pripremljen je od kravljega mlijeka, prema staroj obiteljskoj recepturi, javlja HRT s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

- Blagog je okusa i ugodnog mirisa. Izvrsno se sljubljuje s mesnim platama i laganim crnim vinom. Dvije godine za redom šampion je u Svetvinčentu na festivalu sira, govori Fuma Grubešić Travalja, sirarka iz Loborike.

Šampionska skuta, pak, ističe Alen Peršić, sirar iz Pule, izvrsna je upravo zato što se koriste mlijekom od vlastitih krava.

- Neke posebne tajne nema. Sve kreće od sirovine. Ako je kvalitetna sirovina, a da bi ona bila to, ovisi o prehrani krava, naglašava Alen Peršić, sirar iz Pule. Turistička je sezona bila izvrsna, pa je i prodaja bila dobra. Obitelj Grubišić iz Loborike svaki dan preradi oko 2 tisuće litara mlijeka i sve proda uglavnom na kućnom pragu.

 

- Mi plasiramo sireve u našim trgovinama, imamo dvije trgovine u Puli i jedno u Loborici u sklopu restorana. Mi smo još na tragu sezone koja je bila izvrsna, a ono što slijedi, to ćemo vidjeti, govori Fuma.

Zbog stalnog rasta ulaznih troškova sve teže posluju. Alen Peršić podignuo je cijene svojih proizvoda za 5 do 10 kuna. Ističe da su im ulazni troškovi porasli od 30 do 100%.

- Stočna hrana nam je preko 100% poskupjela. Kukuruz je bio 1,30 do 1,40 kuna sad je skoro tri kune. Plavi dizel je bio oko 4 sad je 8 i pol. Neki troškovi su skoro duplo, struja isto tako, rekao je Alen. S tom korekcijom cijena nekako funkcioniraju. No, ističu, nije jednostavno jer troškovi rastu iz dana u dan, javlja HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA