Više nema dvojbi

Nikakva odluka na referendumu više ne može zaustaviti izgradnju hotela

0
Vizualizacija Hotela Valkane
Vizualizacija Hotela Valkane

S ciljem potpunog i točnog informiranja javnosti, Grad Pula postavio je upit Ministarstvu pravosuđa i uprave o načinu primjene zakonskih propisa prilikom izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola prije i nakon održavanja lokalnog referenduma. 

Mišljenje Ministarstva pravosuđa pronađite ovdje.

Ukratko, u Ministarstvu pravosuđa rekli su da je odluka donesena na referendumu obvezatna za predstavničko tijelo, u ovom slučaju Gradsko vijeće Pule, ali budući da se pitanja postavljena na pulskom referendumu tiču postupka izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola, iz Ministarstva pravosuđa podsjećaju da je ta materija uređena posebnim propisima - Zakonom o gradnji i Zakonom o prostornom uređenju, čija primjena je u djelokrugu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Iz Ministarstva stoga Grad Pulu upućuju da se s tim pitanjem obrate Ministarstvu graditeljstva. No, to je prije nekoliko mjeseci već učinio Glas Istre. U odgovoru Ministarstva graditeljstva stajalo je da "odluka donesena na referendumu znači trenutačno pokretanje postupka izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Pule. Do usvajanja i objave novog GUP-a, na snazi je postojeći plan prema kojem je gradska uprava zakonski dužna izdavati sve pravovaljane dozvole. Zaprimljena uputa u kontekstu aktualne gradske teme, izgradnje hotela Valkane, znači da ako investitor, prije ili nakon referenduma, a do usvajanja i objave novog Generalnog urbanističkog plana Grada Pule, podnese pravovaljani zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole, gradska uprava je dužna izdati dozvolu po postojećem i sada važećem planu", pisalo je u odgovoru Glasu Istre.

Dakle, u slučaju pulskog referenduma više nema nikakvih dvojbi. Budući da je investitor Hotel Valkane d.o.o. 30. rujna podnio zahtjev za lokacijsku dozvolu, nikakva referendumska odluka više ne može zaustaviti gradnju hotela Valkane. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa