u destileriji pamić kod žminja

'Konoba je bila puna rakije, pa smo počeli eksperimentirati' (video)

0
Iva i Duško Pamić
Iva i Duško Pamić

„Oduvijek smo radili rakiju po starinski, ali samo ju je nono Jože pio, a ostali rijetko. Kad bi se ubilo prasca, koji 'žljuk' i to je to. Eventualno kada bi netko imao temperaturu, pa bi se mazao njome, a nona ju je koristila za čišćenje stakala na prozorima. A onda je nono 2000. godine umro i konoba je počela biti puna rakije“, priča Duško Pamić, voditelja OPG-a i Destilerije Pamić što je njega i suprugu Ivu Pamić ponukalo da počnu eksperimentirati s rakijom.

Rezultat je izvrstan: premda destilerija službeno postoji od 2020. godine, njihova je biska proglašena najboljom na lanjskoj Smotri domaćih rakija u Humu, a ove im je godine Općina Žminj dodijelila plaketu za očuvanje žminjskog govora jer su svojim proizvodima dali tipično žminjske i općenito istarske nazive.

Fioco se odlično slaže s ginom

Tako se biska zove Minja, što je naziv od milja, kojim u obitelji zovu Ivu. Liker od malvazije zove se Fioca, Fioco je liker od Terna ili teranino, medica je Šantula, a Šantul je rakija s kaduljom i limunom. Asortiman nadopunjuje Minji, bobice muškata u rakiji.

„Moj brat je pčelar, pa smo najprije počeli s medicom, koju smo radili za goste. Poslije smo pokušali s travaricom, pa s teraninom. Puno smo eksperimentirali i što nije valjalo, to smo prokuhali. Radili smo sve dok mi i naši prijatelji s kojima smo kušali, ne bi bili zadovoljni“, priča Duško.

Kreativni su i dalje, pa su tako došli do spoznaje da se Fioco odlično slaže s ginom, a miješanjem Fioce s oranžadom uz puno leda i dodavanjem kriške naranče i malo ružmarina nastaje izvrstan ljetni koktel.

 

Naravno, za dobivanje rakije komovice treba vam drop koji ostaje nakon pravljenja vina ili drugim riječima, treba vam vinograd.

„Imamo oko osam stotina trsova malvazije, terana i borgonje i to sve na ruzi, što je teže za branje, ali daje veće prinose. Napravimo do dvije tisuće litara, ali ove će godine biti barem trideset posto manje jer nas je pogodio grad krajem kolovoza. Vino ne buteljiramo, nego ga koristimo za svoje potrebe, a ostatak ide u likere. Osim toga, ljudi nam po selu poklanjaju drop od svog grožđa, a mi im se kasnije odužimo rakijom ili likerom“, kaže naš sugovornik. 

Jedna od, nazovimo to tako, tajni uspjeha je tome što su Pamići složno selo ili dobra ekipa koja je u suvremeni život uspješno prenijela tradicionalne vrijednosti koje su se drugdje izgubile, a jedna od njih je susjedska solidarnost.         

OPG Frane, koji je ime dobio po Duškovom ocu, a on po svom djedu, osim grožđa proizvodi žito, krumpir, bundeve i ostao povrće za obiteljske potrebe. Duško i Iva su zaposleni, pa im je destilerija nadopuna prihoda. Osim što ih plasiraju u nekoliko lokalnih ugostiteljskih objekata, njene proizvode uglavnom prodaju na kućnom pragu i s time su potpuno zadovoljni.

Liker od malvazije vole žene

„Naša najbolja reklama je od usta do usta. Turisti koji borave u kućama za odmor pa nas posjete obično se vrate i poslije pošalju k nama svoju rodbinu ili prijatelje ako borave u blizini. Dobri su rezultati i s Facebookom, valjda zbog toga jer ga koristi srednja generacija, koja je i najveći potrošač. Često Fioco i Fioca kupuju kao darovi za krizme, a biska je neizostavna za vjenčanja“, priča Duško.

A o ukusima potrošača kaže sljedeće: „Liker od malvazije i teranino vole žene, a liker od kadulje i limuna širi krvne žile, pa su mu skloni muškarci. Osnovna je biska i ona je broj jedan među Zagrepčanima. Vikendom nam dolaze i Riječani, a oni vole sve.“

Uzimajući sve to u obzir, namjeravaju li uspješno poslovanje proširiti?

„Imali smo puno poziva iz Dalmacije i Rijeke, ali nismo u mogućnosti opskrbljivati ih proizvodima cijelu godinu, a širiti proizvodnju ne namjeravamo, jer bismo time išli na štetu naše kvalitete", kaže Duško Pamić. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA