opća bolnica poziva:

Puljani, naručite se na pregled za rano otkrivanje tumora prostate

0
Opća bolnica Pula (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Opća bolnica Pula (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Sukladno Operativnom planu aktivnosti za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule, u veljači 2022. godine, Grad Pula i Opća bolnica Pula potpisali su Ugovor o sufinanciranju programa ranog otkrivanja tumora prostate. Izvršitelj programa je Odjel urologije Opće bolnice Pula.

Zašto je program bitan?
Tumor prostate najčešći je tumor u muškaraca u svim razvijenim zemljama pa tako i u Republici Hrvatskoj. Godišnje u Hrvatskoj umire nešto manje od 800 muškaraca. Tumor se nažalost, u oko 60% slučajeva otkriva u uznapredovanoj fazi, odnosno kada je bolest već raširena i kada je liječenje moguće, ali nije jako uspješno. Stoga, stadij vremena otkrivanja bolesti je izuzetno važan.

Tumor prostate može se danas vrlo uspješno i sigurno liječiti ukoliko se bolest otkrije na vrijeme. Cilj Programa ranog otkrivanja je podizanje razine svijesti, povećanje broja pregledanih muškaraca rizične dobi, praćenje rezultata dijagnostike i liječenja oboljelih kako bi se poboljšala kvaliteta života.

Kome je program namijenjen?
Programom bi se obuhvatili svi muškarci s područja grada Pule, stariji od 50 godina, a koji do sada nisu bili pregledavani kod urologa.

Naručivanje
Naručiti na pregled se može osobno ili putem liječnika obiteljske medicine:
Telefonom na broj 052 376 150 svaki radni dan od 14.30 do 15.30 sati
Elektronski na adresu urologija@obpula.hr

Po dobivenom zahtjevu medicinski djelatnik će iz poznatih podataka (ime i rezime, datum rođenja) provjeriti da li je osoba već pregledavana od urologa i ukoliko nije, osigurat će se termin. Za ovaj preventivni pregled nije potrebna uputnica liječnika obiteljske medicine.

Termini i lokacija pregleda
Pregledi će se u 2022. godini obavljati subotom, u slijedećim terminima: 15.10.; 22.10.; 29.10. i 5.11.2022. godine. Lokacija pregleda je Urološka ambulanta Opće bolnice Pula (zgrada Poliklinike) koja ima osigurane sve uvjete za obavljanje pregleda, uključivo potpunu intimu i diskreciju.

Način pregleda. Pregled traje 20 minuta i obuhvaća: anamnezu, fizikalni pregled sa digitorektalnim pregledom te orijentacijski ultrazvuk urotrakta. Po završenom pregledu izdaje se specijalistički nalaz. U slučaju da se ustanovi sumnja na malignu bolest pacijentu će se odmah dodijeliti termin za daljnju obradu u žurnom postupku (unutar 7 dana), priopćeno je iz Opće bolnice Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa