Lerotić Vladi: Hrvatsko zdravstvo je na aparatima!

0
Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić
Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić sudjelovao je u saborskoj raspravi o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti i iskazao nezadovoljstvo predloženim dopunama jer ističe kako se očekivala reforma zdravstvenog sustava koji je pred kolapsom te dodao kako smo umjesto sustavne reforme dobili samo dva članka koji se odnose na pregovaranje sindikata u zdravstvu, za koje je stava da je upitno jesu li uopće trebali biti predmet ovog zakona jer ova problematika ulazi u resor Ministarstva rada.

Smatra kako javnost više zanima što će donijeti najavljivana zdravstvena reforma, koja sudeći prema medijskim najavama ide u smjeru dodatne centralizacije zdravstvenog sustava, što bi značilo da Opće bolnice budu pod ingerencijom države.

- I ukoliko tako bude, postavljam pitanje - na koji način će to unaprijediti sustav zdravstva? Smanjiti redove čekanja? Povećati produktivnost zdravstvenog sustava? Unaprijediti poslovanje bolnica kada znamo da upravo državne bolnice generiraju gotovo 80% svih dugova u zdravstvu, kazao je Lerotić.

Podsjetio je i na ogromne dugove veledrogerijama, na koje se upozorava godinama, a nitko od odgovornih taj problem ne rješava te istaknuo da će samo ovaj mjesec dug narasti za novih 400 do 500 milijuna kuna.

Upitao je kako će najavljena reforma zdravstva riješiti problem nedostatka medicinskih sestara i tehničara kojih nedostaje gotovo 4 tisuće te ukazao da medicinska sestra koja radi u ambulanti s 15 godina radnog staža i bez porezne olakšice dobiva plaću od 5.600,00 kuna i to nakon povećanja osnovice od 4%, pa napominje da stoga ne čudi da medicinske sestre odlaze na rad u inozemstvo.

 

Također se osvrnuo na dugogodišnje apele Hitne medicinske pomoći da im se omogući beneficirani radni staž jer su jedina žurna služba u Hrvatskoj koji nemaju na to pravo, kao i na apele za povećanje postojećih mreža timova u Istarskoj županiji, koja kao takva postoji od 2012.godine te posebno naglasio da se u tih deset godina broj timova na području ostalih krajeva Hrvatske povećao za 100, a u Istri nula, što naziva maćehinskim odnosom prema Istri.

Podsjetio je i na problem zbrinjavanja pacijenata iz sjeverozapada Istre u bolnicu u Izolu te istaknuo kako troškove prijevoza hitnih pacijenata pokriva Istarska županija jer država po tom pitanju ne reagira, a samo je ove godine bilo 14 pacijenata čije je stanje zahtijevalo hitan transport u Izolu.

Na kraju, ponovio je tezu koju je već nekoliko puta izrekao za saborskom govornicom- hrvatski zdravstveni sustav je bolestan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa