Povjerenstvo za sukob interesa dalo mišljenje o Pastrovicchiu i ženi

0
Edi Pastrovicchio
Edi Pastrovicchio

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na zahtjev Edija Pastroviccihia, gradonačelnika Vodnjana za davanjem mišljenja, na sjednici 16. veljače dalo je mišljenje u vezi udruge u kojoj je zaposlena njegova supruga Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio. Mišljenje je objavljeno na internetskim stranicama povjerenstva 23. rujna.

Povjerenstvo je uputilo Edija Pastroviccihia da okolnost prijave udruge u kojoj je njegova supruga zaposlena te ujedno ovlaštena za zastupanje u javnim natječajima za dodjelu sredstava koje provodi Grad Vodnjana deklarira članovima Gradskog vijeća, javnosti putem službene internetske stranice Grada Vodnjana te drugim osobama koje u tom sudjeluju, da se izuzme od svakog oblika sudjelovanja u tim natječajima te da za postupanje ovlasti drugu osobu, a ako bi sredstva za ovu udrugu bila planirana u proračunu, dužan je unaprijed javnosti i vijećnicima deklarirati okolnost, radi skretanja pozornosti na potrebu povećane kontrole prilikom dodjele i utroška sredstava.

Naime, Pastrovicchio je u zahtjevu naveo da je 21. siječnja kao gradonačelnik Vodnjana raspisao natječaj za financiranje programa i projekata udruga na području Vodnjana za 2022. godinu. Od 2016. godine nadalje na navedeni natječaj prijavljivala se Udruga Agroturist Vodnjan koja je bila financirana od strane Grada. Provođenjem lokalnih izbora 2021. godine Pastrovicchio navodi da je izabran na funkciju gradonačelnika Vodnjana te stoga traži mišljenje Povjerenstva.

 

Funkciju predsjednice navedene udruge obavlja Ester Geissa Đurić, koja je ovlaštena zastupati udrugu. Pastrovicchio je istaknuo da je njegova supruga također ovlaštena za zastupanje te je u tom svojstvu i upisana u Registar udruga, a ujedno je i zaposlenica udruge desetak godina, te voditeljica njene stručne službe. Predsjednica navedene udruge aktualna je vijećnica u ovom sazivu Gradskog vijeća Grada Vodnjana, i to iz redova manjine (opozicije).

Pastrovicchio je tražio mišljenje Povjerenstva smatra li se (ukoliko su zadovoljeni svi Javnim natječajem određeni kriteriji i uvjeti) dodjeljivanje financijskih sredstava Grada Vodnjana Udruzi Agroturist Vodnjan situacijom sukoba interesa, odnosno kako je potrebno postupiti da postupak bude proveden u skladu s pozitivnim propisima iz djelokruga Povjerenstva, nakon čega je Povjerenstvo dalo mišljenje navedeno na početku ovog članka.

Također tražio je mišljenje Povjerenstva imaju li gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika pravo na dodatno zdravstveno osiguranje (godišnji sistematski pregled), koji se financira iz gradskog proračuna. Obveznici ZSSI-a nemaju pravo na plaćanje troškova dodatnog zdravstvenog osiguranja odnosno sistematskog zdravstvenog pregleda, jer bi se radilo o nedopuštenoj dodatnoj naknadi za poslove obnašanja javne dužnosti, navodi se u mišljenju Povjerenstva. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa