ids o pobjedi desnice u italiji

Paus: 'Pitanje granica riješeno je prije više od 70 godina'

0
Dalibor Paus
Dalibor Paus

Nakon održavanja parlamentarnih izbora u Italiji i pobjede desnog bloka pod vodstvom Giorge Meloni, IDS-DDI čestita pobjednicima izborima koji su legitimno izabrani na demokratskim i otvorenim izborima.

Talijanski građani su imali izbor, glasali su i iako opcija koja je osvojila većinu glasova IDS-u nije ideološki nimalo bliska, stranka poštuje njihov izbor. No, jednako tako IDS poziva izglednu buduću premijerku Italije gđu. Meloni da se očituje, odnosno ogradi od štetnih i vrlo opasnih poruka koje je uputila tijekom kampanje, a koja se tiče pripojenja Istre i Rijeke Italiji.

Stranka smatra da su takve poruke nedopustive u svakom kontekstu, a pogotovo usred rata u Europi koji je buknuo upravo na temelju sličnih pretenzija Rusije.

 

„Tražimo od buduće premijerke da se ogradi od takvih populističkih poruka koje su poslane u kampanji s ciljem zadobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke ne samo da štete ugledu Italije i gđe. Meloni u kontekstu Europske unije, nego i dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše štete svim pripadnicima talijanske autohtone manjine. U Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima i može biti uzor svima, a pitanje granica riješeno je prije više od 70 godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus te zaključio kako je politička kampanja sada završila i pred budućim talijanskim vodstvom je teško razdoblje da ponude rješenja za probleme koji muče Talijane, a koji su prisutni u cijeloj Uniji, poput energetske krize i inflacije.

U ratom zahvaćenoj Europi, dizanje novih tenzija i dolijevanje ulja na vatru šteti svim državama članicama, koje trebaju biti jedinstvene u zaštiti svojih građana od sigurnosnih i gospodarskih posljedica rata te u pružanju pomoći ratnim izbjeglicama koji su protjerani iz svojih domova. Samo empatična i jedinstvena Europska unije može ispuniti tu zadaću.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa