Soba života tete Gracijele Damijanić iz Pucići

0
Gracijela Damijanić (foto: Hello Istria)
Gracijela Damijanić (foto: Hello Istria)

Cijeli njen život može se svesti na jednu sobu. Jednu sobu punu uspomena i tradicije. Sobu njene obitelji. Sobu njena srca. Soba je to koju je teta Gracijela Damijanić iz Pucići kraj mjesta Žminj uređivala godinama i još uvijek ju nadopunjava. Mala je to etnološka zbirka predmeta iz njena djetinjstva, njenih predaka i istarske težačke povijesti, piše Barbara Ban za Hello Istria, Prenosimo dio članka u nastavku.

Tetu Gracijelu na Žminjštini vjerojatno svi znaju. Angažirana je na sve strane. Nema događaja, na kojoj ju nećete vidjeti. Bilo na izložbi jaslica u Žminju koje izrađuje već godinama, bilo na gastro manifestacijama gdje priprema domaću paštu. U tome je prava maherica. I svoje znanje zna tako lijepo objasniti svima onima koji žele znati više. Gušt ju je slušati. Naravno da sve zna kada je u tome čitav život. Kaže da je prvi kruh umijesila sa samo 10 godina.

 

-Rekla mi je tada nona da nikad nije jela boljega kruha. Male ručice su to napravile. Tako da sam od malih nogu počela puno toga raditi. Ne samo u kući. Radila sam puno i u kampanji. Sadila krumpire, radila u vinogradu, priča nam 69-godišnja teta Gracijela na tipičnom govoru ovoga kraja u kućnoj atmosferi njenog doma. Ja, ona i Lenka pijemo odličnu tursku kavu. I slušamo s velikim zanimanjem.  Teta Gracijela zna kako ugostiti i zaintrigirati svoje goste. Uz slasnu kavicu svašta smo saznale. Prije svega kakav je bio život tete Gracijele, ali i kako se nekad živjelo na Žminjštini. I to ne tako davno. Samo prije 50 godina. A opet, čini ti se da su prošla stoljeća.

– Volim sve raditi. Uživam u tome. Ne radim samo paštu ili kolače. Za gotovo svaku manifestaciju u Žminju nešto izlažem. Ili jaslice ili kaktuse. Volim raditi razne stvari s rukama i uzgajati cvijeće. I sve želim da bude originalno, priznaje nam ova domaćica. Aktivna je negdje od 2009. godine, posebno od kada je prerano ostala udovica, piše Hello Istria gdje pročitajte cijeli članak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa