proslavljen blagdan sv. Mateja

Blagdanska misa u Ceru kao zahvala za stoti rođendan Kate Kuhar

0
Foto: Porečka i pulska biskupija
Foto: Porečka i pulska biskupija

U župi sv. Matej – Cere, na području Općine Žminj, blagdan zaštitnika župe proslavljen je svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Slobodan Rakić, mladomisnik, župni vikar u župama Labinskog dekanata. Koncelebrirao je župnik domaćin vlč. Bernard Jurjević, a misi je nazočio veliki broj vjernika te načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, objavio je portal Porečke i pulske biskupije.

U homiliji je propovjednik u duhu evanđelja nastojao približiti lik sv. Mateja, ali i posvijestiti važnost poruke koja vrijedi i za nas danas. Pojasnio je, kako su u Isusovo vrijeme, što nam donose i evanđelja, na carinike gledali kao one koji su izdali svoj narod. Farizeji nisu željeli biti pokraj takvih ljudi. Matej je po zanimanju bio carinik. No, čitamo, Isus ga „ugleda“. „Riječ „ugleda“ ne znači puko gledanje, već puno više. To znači pogledati i spoznati, pogledati u dubinu“, rekao je propovjednik.

 

Na kraju misnoga slavlja župnik Jurjević je zahvalio svim župnim suradnicima na njihovim redovitom angažmanu u župi. Posebno je zahvalio načelniku Općine Žminj na redovitoj susretljivosti i pomoći u brojnim župnim projektima, od pastoralnih do materijalne obnove sakralne baštine. Župnik je ujedno najavio i humanitarni koncert povodom župnog blagdana koji će se održati 24. rujna 2022., prohod kojeg će biti namijenjen djelom za potrebe župnoga Caritasa, za pomoć potrebitim obiteljima, a dijelom za nastavka uređenja župnih prostora. Napomenuo je i kako je nakana te blagdanske mise bila za sve žive i pokojne župljane te kao zahvala za nedavno navršenih 100. godina života jedne dugovječne župljanke, Kate Kuhar, koja je najveći dio svog stoljeća života provela u toj župi, u selu Žavori, objavio je portal Porečke i pulske biskupije gdje pogledajte više fotografija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa