konferencija alde i ids-a o ženskim pravima

Pula i Istra dobre po pitanju ženskih prava, ali je proces spor

0
Ilhan Kyuchyuk i Elena Puh Belci
Ilhan Kyuchyuk i Elena Puh Belci

„Puna ravnopravnost žena u svijetu zadaća je liberala i jedna od temeljnih postavki naše liberalne politike. U Hrvatskoj se otvara politički prostor u kojem mi kao liberali možemo ponuditi nove alternativne politike i mi smo u IDS-u spremni preuzeti tu odgovornost, zajedno s ostalim liberalnim snagama u RH!“, istaknuo je 24. rujna u Puli predsjednik IDS-a Dalibor Paus na otvaranju međunarodne konferencije u organizaciji IDS-a i krovne europske liberalne stranke ALDE.

Konferencija liberala okupila je brojne predstavnike liberalnih stranaka, vodstva ALDE-a te organizacija liberala iz zemalja Europske unije, a na prvom panelu raspravljalo se o novom valu konzervatizma koji pogađa Europu.

Tako je predsjednik Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) i bugarski europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk naglasio da „samo ujedinjene liberalne stranke sa zajedničkim ciljevima mogu zaštiti naše demokratske vrijednosti, a to neće učiniti ni socijalisti ni konzervativci. To moramo mi, liberali, na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. U UN-u imamo 193 zemlje članice, a svega 28 zemalja vode žene. Ova EU nije dorasla 21. stoljeću, ona je dizajnirana za 20. stoljeće, i sada je moramo dalje nadograđivati“, zaključio je Kyuchyuk.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego jasno je istaknuo da je dosta dijeljenja liberala.

 

- Upravo mi u srži svog djelovanja imamo zaštitu temeljnih ljudskih prava, ženskih prava. Ako mi liberali ne budemo ujedinjeni i jaki, netko će drugi gurati svoju agendu. Nije slučajnost da je po tom pitanju najbolja situacija u skandinavskim zemljama, tamo gdje su liberali na vlasti. To nije došlo preko noći. Trebaju nam jasni zakoni i treba nam provođenje tih zakona. Zato smo u srpnju ove godine u Europskom parlamentu izglasali rezoluciju kojoj osuđujemo srozavanje ženskih prava, posebice aludirajući na SAD i odluku Vrhovnog suda o mogućnosti zabrane pobačaja. Takvo što se ne smije preliti na Europu. Rezolucijom tražimo nadopunu temeljnih ugovora na kojima EU počiva, pravno obvezujućih ugovora koje svaka država članica mora provoditi. Želimo da pravo žene na izbor bude jedno od temeljnih prava EU-a, a sljedeći konkretan korak je podnijeti taj prijedlog Vijeću. Želimo dodati u ugovore da svaka žena ima pravo na siguran i zakonit pobačaj, zaključio je Flego.

Felicita Medved iz slovenskog Inštituta Novum osvrnula se na položaj žena u Sloveniji, koji se također srozao u vrijeme pandemije i rata, a žene i djevojčice najviše ispaštaju.

- Iako je EU jedini kontinent koji ima sud za ljudska prava, na što moramo biti ponosni, ta se prava nerijetko uzimaju zdravo za gotovo. Možda nam kvote mogu pomoći da učinimo ključan korak naprijed. Kao što imamo kvote u politici, možda trebamo uvesti kvote i na drugim poljima, jer iako su žene generalno educiranije od muškaraca, na tržištu rada uvijek ih je znatno manje.

Potpredsjednica IDS-a Elena Puh Belci smatra da su Pula i Istra postigle jedan dobar nivo po pitanju ženskih prava, ali problem je što je taj proces inače vrlo spor, a posljednjih godina zbog globalnih događanja i kriza i dodatno usporen. - Naša je zadaća raditi na tome, postaviti zajedničke liberalne ciljeve i boriti se za bolji položaj žena u društvu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa