Azra Adrović iz konzuma u fažani:

'Volim svoj posao, a kolege smatram svojom drugom obitelji'

0
Azra Adrović
Azra Adrović

Bilo da ste stalni kupac ili da povremeno posjećujete Konzum prodavaonicu u Fažani, onda zasigurno poznajete ili ste se imali prilike susresti s Azrom Adrović. Ova 37-godišnjakinja radi gotovo trinaest godina s kupcima, a posljednjih godinu dana zaposlena je kao voditeljica smjene u Konzumu na adresi 43. Istarske divizije 15. Azri smo postavili nekoliko pitanja, a u nastavku pročitajte što nam je sve ispričala prilikom našeg razgovora.

* Je li vaša „butiga“ vaš drugi dom?
Zaista jest, i to govorim iz srca. U ovoj prodavaonici Konzuma radi nas desetak te smo jako dobro uhodana ekipa. Da kod nas vlada obiteljska atmosfera, svjedoči i spremnost svih nas da uskočimo jedni drugima kad god je to potrebno, bez obzira na to radi li se o poslovnim ili privatnim situacijama.

'Za neke znamo i kada ih možemo očekivati na vratima'

S obzirom na to da određeni dio dana provodimo s kolegama na poslu, dobri odnosi i pozitivna atmosfera ključni su kako bi sve bilo u redu i kako bi svatko od nas svoj posao mogao obavljati najbolje što može. Nerijetko, a najčešće tijekom sezone, našoj fažanskoj Konzum obitelji pridružuju se novi članovi, odnosno kolege sezonci, koji se brzo uklope u tim i „ufuraju“ u posao baš zbog te atmosfere.

* Kako je raditi s domaćim stanovništvom, a kako s turistima s obzirom na to da u turističkim mjestima poput Fažane njih sigurno ima?
- Ranije sam Vam spomenula kako na kolege gledam kao na drugu obitelj. Isto vrijedi i za naše drage kupce, od kojih su mnogi stalni. Kako nas posjećuju svakodnevno, već poznajemo njihove kupovne navike, a za neke znamo i kada ih možemo očekivati na našim vratima.

Naravno, tu govorim o našim domaćim, odnosno lokalnim kupcima za koje bez problema mogu reći da su naša šira obitelj. Velik dio kupaca, posebice za vrijeme ljetnih mjeseci, budu upravo turisti iz drugih zemalja. Bez obzira na to što u ljetnoj sezoni promet bude pojačan, trudimo se kao i uvijek biti susretljivi i ljubazni.

 

Osim toga, stranim kupcima mnogo znači to što govorimo strane jezike pa nam nerijetko uljepšaju dan svojim oduševljenim reakcijama kad ih pozdravimo baš na njihovom materinjem jeziku. Dodatno bih istaknula kako je veliko zadovoljstvo raditi u prodavaonici u mjestu u kojem živiš baš zbog te jače povezanosti s kolegama i kupcima.

* Koji vam je događaj iz poslovne prakse ostao u sjećanju i zašto?
- Prodavaonica u kojoj radim, prije nego što ju je preuzeo Konzum, bila je u vlasništvu jednog drugog trgovačkog lanca. Ta je promjena naravno sa sobom donijela i implementaciju novih sustava rada. Sjećam se kako sam u početku bila zbunjena i pitala se koliko će mi trebati da naučim raditi u novim programima.

Međutim, naši su nam nadređeni osigurali dovoljno sati edukacije nakon koje je sve bilo puno jasnije. U konačnici shvatiš da se nepotrebno brineš hoćeš li što moći odraditi ili ne jer, naravno, uz podršku kolega i želje za učenjem, sve se može uspješno savladati.

* Što biste savjetovali mlađim kolegicama na početku karijere?
- Prije svega da vole to što rade. Ovaj posao podrazumijeva rad s ljudima, a samim time i mnogo komunikacije kroz dan. Kao i u svakom drugom poslu, važno je  imati želju za učenjem i napredovanjem te kontinuirano raditi na sebi.

'Kuhanje je moja velika ljubav'

Čvrsto vjerujem u ovo što govorim jer mi je i samoj bilo tako. Nisam se bojala novih izazova, što je moj poslodavac prepoznao. Sretna sam što radim u timu koji vjeruje u mene i isto želim svim svojim mlađim kolegicama koje tek kreću raditi.

* Imate li obitelj i hobije?
- Imam obitelj – supruga i tri kćeri, za koje volim pripremati razna jela. Kuhanje je inače moja velika ljubav, odnosno hobi u kojem sam se pronašla još davnih dana. Moram priznati kako više volim pripremati slana jela u odnosu na slastice, iako mi oboje dobro leži. Uz to, za svoju obitelj i goste pripremam jela drugih kuhinja, primjerice azijske.

Uz kuhanje bih kao hobi izdvojila trčanje, ali i obiteljske izlete koji su u principu naši mali rituali kojima volimo zaokružiti tjedan iza nas.

* Kako usklađujete privatni i profesionalni život?
- Svi mi živimo užurbano i mnogim je ljudima teško razdvojiti privatno i poslovno. Međutim, kao i za sve ostalo u životu važno je da svatko sam sebi dobro posloži „kockice“. Ja osobno nemam problema s usklađivanjem privatnih i poslovnih obaveza. S godinama sam pronašla način kako to dvoje raditi savjesno i s mnogo ljubavi. Naravno, u životu ima mnogo nenadanih situacija, no ako ste pozitivnog duha, sve je mnogo lakše riješiti. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa