očuvanje tradicijskog pjevanja

Na susretu istrijanskih kantadura u Baratu nastupili i mladi

0
Elio Babić, Ivan Pauletić - Nićo, Marija Rojnić i Noel Šuran
Elio Babić, Ivan Pauletić - Nićo, Marija Rojnić i Noel Šuran

U Baratu u Općini Kanfanar je proteklog vikenda održan 24. Susret istrijanskih kantadura pod nazivom “Zakantajmo istrijanske kante”. U dvosatnom programu nastupilo je preko šezdeset izvođača iz cijele Istre koji svojim pjevanjem na raznolikim dijalektima doprinose očuvanju i njegovanju istarske narodne baštine.

O vrijednosti ovog dijela istarske narodne baštine govori i činjenica što je kao kulturno dobro zaštićeno u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske te se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Istri koja je u potpunosti posvećena istarskom tradicijskom pjevanju koju je i ove godine popratila brojna publika na placi ispred Crkve sv. Petra u Okovima.

 

Po prvi puta, na susretu u Baratu nastupili su i učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule koji su kroz projekt zavičajne nastave protekle godine vježbali pjevanje na tanko i debelo, pod mentorstvom Daria Marušića i Noela Šurana i vodstvom profesorice Suzane Goldin. Nastup ovih mladih kantadura od važnosti je i zbog činjenice da je istarskih narodnih pjevača iz godinu u godinu sve manje pa ovaj vrijedan projekt daje nadu u očuvanje dvoglasja tijesnih intervala i u budućim generacijama.

Na kraju programa, inicijativa kantadura bila je zakantati "Tamo doli pokraj mi je puta" za sve one koji nisu više s nama a koji su godinama svojim dolaskom doprinijeli i obogaćivali ovu smotru.

Po završetku susreta, za sve sudionike bio je organiziran i tradicionalni domjenak i druženje, tako da je pjesma odzvanjala Prikodragom do dugo u noć. U nastavku pogledajte fotogaleriju. (Tekst: Ivan Ban, foto: Ivana Maružin, Franko Pavićevac i Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa