Podvodna arheološka istraživanja

Kod Barbarige pronađen monumentalni lučki uređaj iz doba Rima

0

Arheološki muzej Istre iz Pule provodi podvodno arheološko istraživanje na području plaže stare Barbarige, lokalitet rimske luke. Voditeljica istraživanja je dr. sc. Ida Koncani Uhač. Interes podvodnih arheologa su ostaci antičkog lučkog uređaja u uvali Barbariga, koji je najvjerojatnije kao dio operativne obale za ukrcaj i transport ulja morskim putem bio u službi obližnje antičke uljare. Lokaliteta Barbariga – uljara još je 1950-ih istraživao arheolog Štefan Mlakar iz pulskog AMI-ja.

U uvali Barbariga pod morem tim arheologa i ronioca ustanovio je monumentalnu strukturu čija je dužina 57 metara, sačuvana in situ u tri reda kamenih blokova, a sondiranjem je ustanovljen i temeljni blok. Širina strukture iznosi od 16 do 24 metra, s istakom u obliku slova L. Lučki uređaj građen je od kamenih blokova dimenzija 3,1 metara sa 2,6 metara.

 

Dosadašnji rezultati ovog istraživanja još su jedna potvrda da je područje Grada Vodnjan-Dignano i u antici bilo poznato po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja. Lokalitet Barbariga – uljara u zaleđu uvale raspolagala je s 20 tijeskova, što je svrstava u najveću uljaru na području Istre, a vjerojatno i šire. Lokalitet je datiran u 1. stoljeće. Na obližnjoj Punti Barbariga ostaci su i rimske peristilne vile. Prema procjenama, uljara te veličine prerađivala je masline zasađene na površini od 240 do 300 hektara, a veličina cijelog posjeda procjenjuje se na 900 hektara.

U podmorju su pronađene veće količine građevinske keramike, ulomci stolnog i kuhinjskog posuđa te amfora. Među njima ističu se amfore proizvedene na području Fažane kao i amfore tipa Dressel 6A. Većina nalaza već sada se može datirati u 1. stoljeće, što odgovara i obližnjem lokalitetu antičke uljare.

U istraživanju, uz voditeljicu dr. sc. Idu Koncani Uhač, sudjeluju i restauratorica AMI-ja Andrea Sardoz, ronioci Sandra Kamerla Buljić, Moreno Almassi, Neven Kelemen, Antonio Ribić i Lucio Lorencin, fotograf Jerko Macura, arheologinja Dolores Matika te podvodna arheologinja Dušanka Romanović iz Arheološkog muzeja u Zadru. Ostatke lučkog uređaja iz rimskog doba ustanovila je pak zračna arheologinja Sara Popović iz tvrtke ArheoProjekt kad je područje preletjela avionom.

Istraživanja se provode u sklopu projekta "Istarsko podmorje" koji se oslanja na dokumentiranje, popisivanje i topografiju svih podvodnih lokaliteta vezanih za rimsku povijest, priopćeno je iz Grada Vodnjana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa