Župan posjetio Tinjan. Govorilo se o Prostornom planu

0
Župan sa suradnicima u Tinjanu
Župan sa suradnicima u Tinjanu

Istarski župan Boris Miletić održao je 13. rujna radni sastanak s načelnikom Općine Tinjan Goranom Hrvatinom, a na kojem su prisustvovali i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, predsjednik Općinskog vijeća Igor Antolović, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Jasmina Cvitan Lakača te viši stručni suradnik za razvojne projekte Darko Žiković.

Tema za razgovor je bilo mnogo, a odnosile su u prvome redu na gospodarstvo i komunalnu infrastrukturu, turizam, te predškolski odgoj i školstvo. Načelnika Hrvatina su zanimale Izmjene i dopune županijskog Prostornog plana te mogućnosti za gradnju solarnih elektrana, na što je župan Miletić kazao da je to upravo jedan od razloga pokretanja procedure.

„Procedura oko izmjena i dopuna PP je poreknuta, a on je, podsjetit ću donesen 2016. godine. Vidimo što se događa s energetikom i svjedočimo ogromnom porastu troškova i zato se moramo okrenuti obnovljivim izvorima energije, što je uostalom i obveza prema Direktivama EU do 2030. godine. Upravo zato ćemo predstojećim prostorno-planskim izmjenama obuhvatiti i područje energetike kako bi planirali izgradnju u prvome redu solarnih elektrana, a ispitat ćemo mogućnosti korištenja energije vjetra“, naglasio je župan dodajući kako je cilj da se ove „tzv. ciljane izmjene“ provedu u što kraćem roku, a potom će se ići u izmjene koje će se odnositi na građevinsko područje. Župan se nadovezao i na problem bespravne gradnje i velikog nereda u prostoru, kojeg je uzrokovala gradnja van građevinskog područja, posebno prisutna duž istarske obale.

 

Načelnik je upoznao prisutne i s planovima za razvoj Poduzetničke zone Finida, kao zone proizvodne i poslovne namjene, što otežavaju dugotrajni postupci rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s Republikom Hrvatskom. Također, osvrnuo se i na turizam, koji iz godine u godinu bilježi porast, a ove godine očekuju preko 85 tisuća noćenja. Turistički sadržaji iz godine u godinu sve su bogatiji pa na području općine, uz vile za odmor, postoji i kamp u domaćinstvu, a za sljedeću godinu je u planu i otvaranje kampa s mobilnim kućicama i kamp kućicama u Bankima.

Nadalje, bilo je govora i o Internacionalnom sajmu pršuta ISAP i Ljetnom festivalu istarskog pršuta, manifestacije koje financijski podupire i Istarska županija, a zahvaljujući kojima je Tinjan postao poznat kao „Općina pršuta“ te o projektu interpretacijskog centra Kuća Istarskog pršuta, koji je u završnoj fazi. Prema riječima načelnika, najveći općinski projekt protekle godine je izgradnja dječjeg vrtića, vrijedan preko 11 milijuna kuna, a koji je realiziran sredstvima iz EU fondova, Ministarstva regionalnog razvoja i Općine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa