voditelj sabirališta bio otpada u bermu

'Sve su to prirodni mirisi koje svi mi zajedno proizvodimo'

0
Vedran Šujević
Vedran Šujević

Vedran Šujević koordinator je Agroproteinkinog sabirališta životinjskih nusproizvoda u Bermu. Radi se o doista specifičnom, ali i vrlo bitnom zanimanju za funkcioniranje gospodarstva, budući da svi mi koji živimo i hranimo se u Istri, indirektno doprinosimo stvaranju otpada u proizvodnji hrane.

Dio tog otpada završava upravo u Agroproteinkinom sabiralištu.

* Od čega se konkretno sastoji Vaš posao u Agroproteinki. Kako izgleda Vaš tipičan radni dan?
- Tipičan dan mi počinje rano ujutro kada prema rasporedu, koji nam šalju iz sjedišta u Zagrebu, krećem na svoju dnevnu rutu sakupljanja nusproizvoda životinjskog podrijetla. Radni dan mi se uglavnom sastoji od sakupljanja nusproizvoda po raznim lokacijama.

Budući da sam ja i koordinator sabirališta, odgovoran sam i za dokumentaciju, dezinfekciju, komunikaciju sa kolegama iz Zagreba i slično.

* Pretpostavljam da rad s klaoničkim otpadom nije ugodan za osjetila. Kako se nosite s takvom radnom sredinom?
- Životinjski nusproizvodi i biorazgradivi otpad nisu ugodnog mirisa, točno, ali čovjek se navikne. Osim toga, često ti mirisi nisu puno drugačiji od mirisa koje osjetimo na farmama, u štalama, na tržnicama i slično.

Sve su to prirodni mirisi koje svi mi zajedno proizvodimo konzumacijom hrane. Osim toga, miris često ne ovisi o nama već i o posjedniku nusproizvoda i načinu na koji se skladište nusproizvodi.

* Je li Vam neki događaj iz poslovne prakse posebno ostao u sjećanju po zahtjevnosti ili neobičnosti?
- Uvijek mi padne na pamet jedan projekt koji radimo u suradnji s još nekoliko specijaliziranih udruga.

Lešine za bjeloglave supove

Riječ je o hranilištu za bjeloglave supove. Kako bi se održala populacija bjeloglavih supova u Hrvatskoj, potrebno je osigurati im hranu. Agroproteinka je zadužena za prijevoz provjerenih lešina na dva hranilišta, na Učku i na Cres.

 

Osobno mi je taj projekt jako drag, jer se na taj način želi očuvati populacija bjeloglavih supova i biološka raznolikost.

* Kako osiguravate sanitarnu zaštitu, s obzirom da ste u dodiru s materijalom potencijalno opasnim za zdravlje? Kako ste djelovali tijekom redukcije vode?
- Kako bismo očuvali maksimalnu zaštitu, nosimo posebna radna odijela. Ponekad, ako je potrebno, u nekim slučajevima zaraza, nosimo i dodatna jednokratna zaštitna odijela.

'Povremeno odem u lov'

Na kraju, vozila se temeljito peru i dezinficiraju isto kao i naš unutarnji prostor. Mi smo ipak firma koja se bavi zaštitom zdravlja ljudi i životinja i imamo osigurane sve uvjete higijenske zaštite.

* Rodom ste iz Cerovlja, gdje se živjelo od zemlje i stoke. Koliko je Vaše djetinjstvo utjecalo na odabir zanimanja? Vi ste inače i vozač.
- Inače sam po zanimanju autolimar, međutim u jednom trenutku sam se prekvalificirao za vozača zbog veće mogućnosti zapošljavanja.

* Imate li obitelj i hobi? Što radite u slobodno vrijeme?
- Danas povremeno odem u lov a većinu slobodnog vremena provodim s obitelji. Inače, imam suprugu i dvije curice, Geu od 15 godina i Ani od četiri godine. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa