istarski country Elvire Frlete

'Samo odjednom počnu puštati muziku i svi plešu isto'

0
Elvira Frleta i Ivana Kozlevac
Elvira Frleta i Ivana Kozlevac

"U country ples sam se zaljubila jer me moja najbolja prijateljica Ivana Kozlevac koju sam upoznala na bivšem poslu zarazila. Ivana je voditeljica naše plesne grupe Wild Country Dancers. Dok smo radile zajedno pričala mi je o tom plesu s velikom strašću tako da me uspjela potaknuti da i sama isprobam tu vrstu plesa, iako nikada za ozbiljno nisam ništa plesala, ali u izlascima sam jako volila plesati i ples me opuštao", ispričala nam je Elvira Frleta iz Petrovije svoj put u country glazbu.

Elvira inače vodi internetsku trgovinu dječje odjeće LaLa Kids, ali velika strast joj je upravo ples koji su mnogi od vidjeli samo u američkim serijama i na TV-u. Country plesa ima više vrsta, a naša se sugovornica zasad upoznala s line danceom, catalnom i honky tonkom.

"Najljepši nastup mi je bio na jednom festivalu u Francuskoj jer nas je plesalo oko 150 plesača iz raznih zemalja i svi smo imali iste košulje i šešire i osjećaj je predivan. Zove se United Country. Inače kao grupa imamo jako puno nastupa po pučkim fešticama ili kampovima i gdje god nas pozovu", govori Elvira, koja - logično - voli gledati i američke filmove.

'Latino plesovi me nisu privlačili'

"U američkim filmovima često vidite scenu kako u tim njihovim lokalima samo odjednom počnu puštati country muziku, i svi plešu istu koreografiju, a nikada prije se nisu vidjeli i to me u countryju fasciniralo. Često idemo na country festivale po Italiji, Sloveniji, Austriji. I tamo se družimo i plešemo s ljudima iz cijele Europe. Dolazimo iz različitih zemalja a svi plešemo iste koreografije i meni je to nešto najljepše za doživjeti", objašnjava Elvira i dodaje da je nekad znala pogledati i western filmove, ali su joj scene dvoboja pomalo dosadne.

Voditeljica Ivana Kozlevac zadužena je za edukaciju istarskih country plesača, te im prenosi znanje o koreografijama koje se plešu po Europi. U Europi postoji jako veliki broj koreografa koji rade upravo country koreografije a koje se uče na festivalima.

 

"Koreografije koje nam se sviđaju naučimo ili na tečaju ili na festivalu. Latino plesovi me nisu nikada privlačili, jer ne volim baš plesove u parovima, iako se i u countryju pleše dosta plesova u parovima", kaže Elvira. A evo kako se odlučila za svoju karijeru.

'Mi volimo sve jako jednostavno i klasično'

"Trgovinu dječjom odjećom putem interneta sam odlučila otvoriti jer sam puno godina radila u manjim dućanima i zadnje četiri godine sam prodavala žensku odjeću u jednom butiku u Umagu i to mi se jako svidjelo. Imam dvoje djece i kada je moja sada veća curica bila mala bilo mi je jako teško naći elegantniju odjeću po pristupačnoj cijenu pa mi je i zbog toga bila velika želja da otvorim dječji butik sa svečanijom odjećom i po pristupačnim cijenama", priča Elvira kojoj je velika želja otvoriti i fizičku trgovinu dječje odjeće, ali zasad to nije u mogućnosti.

"Radim pomalo i doma sam s djecom, a kasnije ćemo razmišljati o daljnjim poslovima. Brandova za najmlađe ima jako puno i teško mi je izdvojiti neke posebne. Mi volimo sve jako jednostavno i klasično.... Ja sam se odlučila za prodaju svečanije dječje odjeće talijanskih brendova", kaže Elvira čiji je suprug veliki ljubitelj Vespi, pa tako znaju otići na neke Vespa susrete po Europi.

"To nam je jedan od zajedničkih hobija. Moja cijela obitelj me u hobiju podržava i imaju razumijevanja kad na tri, četiri dana idem na festival. Jako sam zahvalna cijeloj mojoj obitelji a posebno mom suprugu što me podržava i omogućuje da sve to odradim", zaključuje Elvira Frleta. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album E. Frleta)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA