uhićenja u srbiji

Grbinu nisu javili da postoji problem s diplomom njegove žene

1
Altana i Peđa Grbin na prvomajskoj fešti u Šijanskoj šumi (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Altana i Peđa Grbin na prvomajskoj fešti u Šijanskoj šumi (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Srbijanski MUP jučer je uhitio bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića i nekadašnjeg dekana tamošnjeg Fakulteta medicinskih nauka Predraga Čanovića zbog dubiozne priče koja svoje korijene ima u Hrvatskoj, u Puli. Policija, naime, sumnja da su bivši rektor i dekan protuzakonito na treću godinu kragujevačkog studija za medicinske sestre upisali 45 državljana Republike Hrvatske. Kako je Telegram istražio, oni su prve dvije godine studija završili na studiju koji se protuzakonito izvodio u Puli u “suradnji” s Univerzitetom u Zenici, piše Telegram.

Srbijanski MUP, naime, sumnjiči bivšeg kragujevačkog rektora Arsenijevića da je posredovao te bivšeg dekana Čanovića da je izvršio upis “i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj”.

Nova TV sada doznaje da je među njima i supruga šefa SDP-a, Peđe Grbina. Grbin je Novoj rekao da su “zapanjeni” te da su se medicinske sestre ni krive ni dužen našle u problemu. Tvrdi i da se cijelo školovanje odvijalo u Puli te da su se “mijenjali tek nazivi institucija koje su sve vodile kao i indeksi”.

Grbin je za Index rekao da nitko njegovoj ženi ni njemu nije javio da postoji problem s njenom diplomom. "Zapanjeni smo, nitko nam ništa nije javio. Nemamo nikakvu informaciju o tome. Cijelo školovanje se odvijali u Puli, a mijenjale su se samo institucije, odnosno fakulteti. Medicinske sestre, te žene, žrtve su ogromnog cirkusa koji se događao jer se tih godina usklađivao zakon, nakon ulaska Hrvatske u EU", rekao je Grbin za Index.

Zapisi marljivo sačuvani na Sveučilištu u Rijeci, koje je upozoravalo na nepravilnosti, bilježe kako je tadašnja Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti – Politehnika u Puli dvije godine zaredom izvodila zdravstveni studij za koji nije imala dopusnicu ovdašnjeg Ministarstva obrazovanja. Program nisu priznavale ni stručne komore medicinskih sestara i tehničara, piše Telegram.

 

Sve nepravilnosti oko studija, u siječnju 2013. upravnim nadzorom utvrđuje resorni ministar Željko Jovanović i nalaže da ga se hitno obustavi. Kako se uhićenog bivšeg rektora i dekana tereti da su na kragujevački Fakultet medicinskih nauka u akademsku godinu 2013./2014. protivno propisima upisali 45 državljana RH na studij za medicinske sestre, proizlazi kako su studenti iz Pule nakon Jovanovićeve zabrane preusmjereni u Kragujevac. Tamo su, prema priopćenju srbijanskog MUP-a, dobili i svoje diplome, piše Telegram.

Za priču koja ovih dana ima svoj uhidbeni epilog, potrebno je vratiti se u 2010. godinu kada se na području Grada Pule dislocirano počinje izvoditi preddiplomski studij Zdravstvene njege Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici. Taj je studij u Puli organizirala, u suradnji sa sveučilištem iz Zenice, organizacija pod nazivom Europski centar za mir i razvoj (ECPD).

“ECPD je ustanovljen od strane UN-a u doba hladnog rata kako bi bio svojevrsna brana u uspostavi mira. Također je tu ulogu imao i u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji kada je otvoreno niz centara u zemljama Balkana. U međuvremenu, nažalost, Centar postaje poligon za otvaranje brojnih studija koji nemaju dopusnicu i tako postaje pravi Eldorado u visokom obrazovanju“, bilježi Sveučilište u Rijeci koje je upozoravalo na dubiozne studije u Puli.

Sporna pulska podružnica Europskog centra za mir i razvoj, dakle, dogovara s Univerzitetom u Zenici da će u Puli dislocirano izvoditi spomenuti studij Zdravstvene njege. U lipnju 2011. pulski Europski centar za mir potpisuje suradnju s Politehnikom Pula prema kojoj Politehnika na sebe preuzima izvođenje spornih studijskih programa, osiguravanje prostornih kapaciteta i obavljanje administrativnih poslova oko studija. Poveznica između pulskog Europskog centra za mir i Politehnike Pula je Luciano Delbianco, tadašnji dekan Politehnike i, ujedno, pravni zastupnik Centra za mir i razvoj, piše Telegram gdje pronađite cijeli tekst.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA