dan Općine Sveti Lovreč

Evo što vas očekuje zadnja dva dana Lovrečeve

0
Grupa Veja iz Pazina
Grupa Veja iz Pazina

Proslava dana svetog Lovre, ujedno i dana Općine Sveti Lovreč – Lovrečeve –  približava se kraju. Cjelotjedni je raznoliki program privukao posjetitelje iz svih krajeva Istre, a iz Općine Sveti Lovreč nadaju se da će takav odaziv biti i na zadnja dva dana proslave Lovrečeve.

Tako će 12. kolovoza ljubitelji kazališta i komedije doći na svoje, jer na „panele koji život znače“ na trgu Placeta dolazi najomiljenija glumačka skupina u Istri, Teatar Naranča sa svojom novom predstavom „Istrijanske navade“. Ovaj „istarski glumački specijalitet“ možemo nazvati i „druga strana turizma uz puno smijeha“, a koja prikazuje kako istarsko selo (ne)spremno ulazi u turističku sezonu. Predstava počinje u 20.

Obzirom da se uz dan svetog Lovre vezuje i astronomski fenomen „suza svetog Lovre“ tako će se nakon predstave, na livadi kraj osnovne škole Joakima Rakovca u Svetom Lovreču, održati predavanje o toj uzbudljivoj nebeskoj pojavi. Predavač će biti Lovro Pavletić, inače profesor na riječkom Fakultetu za fiziku i član Astronomskog društva Rijeka. Ono što će ovo predavanje razlikovati od drugih astronomskih predavanja jest to što će posjetitelji moći pratiti i predavača, ali i zvjezdano nebo iz ležaljke, imajući cijelo nebo na dlanu uz nadu da će vidjeti pokoju zvijezdu padalicu. Predviđeno je da predavanje bude u 21:30.

 

Suze sv. Lovre astronomski je događaj koji se periodički ponavlja svake godine od sredine srpnja do sredine kolovoza. Radi se o kiši meteora službenog astronomskog naziva Perzeidi koji maksimum svoje aktivnosti obično dosegne u noći od 12. na 13. kolovoza. U ovom predavanju bit će riječi o porijeklu naziva ove predivne pojave, onog službenog Perzeidi, kao i onog općeprihvaćenog u narodu Suze sv. Lovre. Nakon uvoda, dat će se opći pregled meteorske astronomije, terminologija, uzrok nastajanja meteorskih rojeva i uputstva kako ih promatrati. Na kraju će se osvrnuti i na Globalnu meteorsku mrežu, instrument svjetskog razmjera za vrlo detaljno praćenje meteora koji je prošireni nastavak vrlo uspješne Hrvatske meteorske mreže, u čijem su razvitku hrvatski astronomi imali značajnu ulogu.

Lovro Pavletić doktorand je Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za fiziku. Trenutno je zaposlen na projektu Hrvatske zaklade za znanost "Visokoenergetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA". Diplomirao je astrofiziku na istom Sveučilištu te sudjelovao u studentskim razmjenama u Camerinu (Italija) i Barceloni (Španjolska). Član je Hrvatskog astronomskog društva, Međunarodne meteorske organizacije, Akademskog astronomskog društva Rijeka te član Upravnog odbora Hrvatskog astronomskog saveza. Aktivno se bavi popularizacijom astronomije i drugih srodnih prirodnih znanosti.

Zadnji dan programa proslave Lovrečeve je u subotu, 13. kolovoza te i dalje donosi raznolik program. Prvo će se u 17 u Limskom zaljevu održati dugogodišnji plivački maraton u organizaciji „Kluba za daljinsko plivanje“ iz Poreča, da bi se cijeli program Lovrečeve vratio nazad do Svetog Lovreča, na trg Placeta te završio koncertom grupe „Veja“ iz Pazina i grupe „Nola“ iz Pule. Koncert počinje u 21 sat. Uz red tradicije i red romantike, posjetitelje očekuje dobra zabava uz njihove glazbene klasike! Ono što valja istaknuti jest to da su sva događanja besplatna za sve posjetitelje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA