DINO DEBELJUH:

'Jakovčić nije ni znao da odlazim za veleposlanika u Indiju'

0
Dino Debeljuh
Dino Debeljuh

Dino Debeljuh, jedan od osnivača IDS-a, nedavno je dao veliki intervju za Novi list u kojem je dosta kritički govorio o nekadašnjem stranačkom kolegi i predsjedniku Ivanu Jakovčiću. Intervju je izazvao veliku pozornost u Istri, a glavnog urednika Glasa Istre Roberta Franka potaknuo je na komentar u kojem je, među ostalim, napisao da „Dino Debeljuh pljuje po Ivanu Jakovčiću računajući da je zaboravljeno da ga je upravo Nino instalirao za veleposlanika u Indiji.”

Je li to istina, pitali smo Dina Debeljuha?

„Potpuna je neistina da me je za veleposlanika u Indiji 'instalirao' Jakovčić“, rekao nam je bivši potpredsjednik IDS-a, saborski zastupnik i veleposlanik, podsjećajući da Jakovčić tada više nije ni bio u Vladi RH, te da nije ni znao za njegovu namjeru da ode u Indiju.

„Duboko razočaran radom saborskih zastupnika tadašnje koalicije, vidjevši da mi u Saboru više nisu prolazili ni amandmani koji su mi prolazili dok je HDZ bio na vlasti, a bili su vezani uz dobrobit Istre, odlučio sam napustiti Sabor, jer sam očekivao da ću, kad smo iz opozicije prešli na vlast, moći mnogo više učiniti za Istru“, rekao nam je Debeljuh, koji je do tada u Indiji bio više puta, jednom i kao predstavnik Sabora.

 

„Znajući za moje kontakte u Indiji, na jednu konferenciju u Indiji poslao me je jednom prilikom, u ime Sabora RH, tadašnji predsjednik Sabora gospodin Zlatko Tomčić. Indiju sam poznavao jako dobro, tamo stekao prijatelje, upoznao sam jako dobro njihovu kulturu, običaje, pa sam bio čak postao i učitelj joge. Naravno, savladao sam engleski jezik, bez kojega se u Indiji ne može.

Imajući sve to u vidu, otišao sam na razgovor sa tadašnjim ministrom vanjskih poslova, gospodinom Toninom Piculom, sa ciljem da ga upitam da li bih mogao u Indiji biti od koristi za Hrvatsku. Nisam tada uopće razmišljao o mjestu veleposlanika. Gospodin Picula mi je tada, znajući za moje prijašnje aktivnosti u Indiji, rekao doslovce slijedeće: 'Upravo se iz Indije vraća sadašnji veleposlanik, pa bi bilo dobro da ga ti zamijeniš', i upitao me je bih li ja to prihvatio. Nakon što sam prihvatio njegov prijedlog, upoznao me je sa procedurom koja je vezana uz imenovanje veleposlanika, pa mi je tako rekao da najprije trebam dobiti pristanak svih koalicijskih partnera, a to znači svih tadašnjih predsjednika stranaka koje su bile na vlasti. Obzirom da je IDS tada već bio izašao iz koalicije, od Jakovčića nisam trebao pristanak“, kazao je Debeljuh.

Nakon razgovora s ministrom Piculom, Debeljuh je potom razgovarao s Budišom, tadašnjim predsjednikom HSLS-a, Tomčićem (HSS), koji je bio i predsjednik Sabora, Čačićem (HNS) i Račanom (SDP), koji je ujedno bio i predsjednik Vlade. Svi su se oni složili sa prijedlogom ministra vanjskih poslova.

Nakon imenovanja najprije nazvao Soldatića

Budući da je Predsjednik Republike sukreator vanjske politike, pristanak za Debeljuhovo imenovanje dao je i Stjepan Mesić. Tek nakon toga uslijedio je posljednji korak prije imenovanja, a to je glasanje na Odboru za vanjsku politiku Sabora. Debeljuh je na Odboru odgovarao na pitanja zastupnika, članova odbora, nakon čega je i Odbor jednoglasno izglasao odluku o njegovom imenovanju za veleposlanika u Indiji.

„Neposredno nakon toga, nazvao sam gospodina Soldatića (vjerujem da će to potvrditi), koji je tada bio glavni tajnik IDS-a i rekao mu da odlazim u Indiju. On je bio vidno iznenađen, ali moram priznati da mi je rekao da on to podržava. Naravno da do tada ni Jakovčić nije znao za moje namjere, pretpostavljam da ga je o tome izvjestio Sodatić, jer moja komunikacija sa predsjednikom IDS- nije bila na visokom nivou, pa ga nisam ni zvao da mu kažem da idem u Indiju“.

Dino Debeljuh nam je rekao i da je u New Delhiju 2007. godine imenovan za Top ambasadorom, a priznanje mu je osobno uručio ministar u indijskoj Vladi.

„Direktor diplomatske škole pri Ministarstvu vanjskih poslova pozvao me da stranim diplomatima iz cijelog svijeta, koji su pohađali tu školu, održim predavanje o jogi. Naravno da je to meni bila velika čast, rekao bih i za Hrvatsku. U Hrvatsku sam doveo predsjednika Vlade Šri Lanke, kojega sam bio zainteresirao i gotovo uvjerio da bi se u Hrvatskoj mogli graditi patrolni čamci za njihove potrebe, u tadašnjem brodogradilištu Kraljevica. Šri Lanka, kao otok, imala je tada veliku potrebu za velikom količinom takvih čamaca. U taj je projekt bio uključen i brodarski institut iz Zagreba koji je na tom projektu trebao zaraditi i izvući se iz krize u kojoj se našao.

Tada je tadašnji premijer Sanader, u razgovoru koji smo na tu temu vodili sa predsjednikom Vlade Šri Lanke, pokazao potpunu nezainteresiranost, pa taj projekt nije realiziran.

Doveo sam u Istru i jednog od indijskih najpoznatijih glumaca a kasnije i režisera koji je želio snimiti u Istri film. Cilj je naravno bio putem filma, dovesti u Istru i Hrvatsku, bogate Indijce, međutim i tu je hrvatska strana zakazala“, pohvalio se Debeljuh. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa