Kontroverzni vodnjanski župnik odlazi u mirovinu  

2
Vlč. Marijan Jelenić sa svojom monografijom
Vlč. Marijan Jelenić sa svojom monografijom

Nakon više od šest desetljeća službe, vodnjanski župnik mons. Marijan Jelenić odlazi u mirovinu. Vlč. Jelenić svojim je radom i djelovanjem doprinio da Vodnjan postane prepoznatljiv na mapi sakralne baštine, autor je monografije 'Sanctuarium Adignani', impozantne knjige koja je plod 50-godišnjeg truda i rada s 80-ak naučnika i više znanstvenih institucija, koja na 834 stranica i s 536 fotografija precizno dokumentira čuvene relikvije svetaca i neraspadnuta sveta tijela iz glasovite crkve svetog Blaža u Vodnjanu. O tim vrijednim relikvijama vodnjanski župnik je godinama brinuo.  

Velečasni Jelenić za svog je svećeničkog poziva prvoj pričesti priveo 1.200 djece, vjenčao je 412 parova, pokopao 1.290 ljudi, odslužio 30.000 svetih misa... Samo u Vodnjanu je krstio 1.070 djece! Utemeljitelj je Dječjeg festivala Iskrice, Zbirke sakralne umjetnosti i tako dalje.

 

No, Marijan Jelenić ostat će upamćen i po brojnim kontroverzama zbog kojih je više puta završio na stranicama nacionalnih medija.

Prošle godine, u jeku pandemije, svim je stanovnicima Vodnjanštine poslao pisma pomalo čudnog da ne kažemo nadrealnog sadržaja, napisavši među ostalim da je „cjepivo je povezano s računalom da čovjeka stavi u ropstvo“, te da se cjepivu protiv korone nalaze "čestice za vezu s računalom kojim će se sve kontrolirati".

Prije pet godina također je bio u središtu medijske pozornosti kada je objavljeno da naplaćuje ulaznice za crkvicu svete Foške između Barbarige i Vodnjana. Cijenu od 20 kuna bio je odredio sam vodnjanski župnik. Jelenić je tada za medije rekao da se naplaćuje oslikani prikaz Uzašašća iz XII. Stoljeća, te mu novac treba za održavanje crkve.

Prije 12 godina o Jeleniću se pisalo kao župniku koji iz crkve u Vodnjanu udaljava neprikladno odjevene osobe. „Godišnje udaljimo oko 2000 turista, a ove smo godine već tisuću. Crkvu bi trebalo očistiti, rasteretiti...“, pohvalio se tada novinarima. Tada je objavljeno i da za sve one koji žele ući i razgledati crkvu, a nisu prikladno odjeveni, crkva ima pripremljene kute i marame koje posuđuje dok su turisti unutra. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa