Festival Hook & Cook

U Medulinu ovog vikenda kuhaju David Skoko i Hrvoje Hrvatin

0
Presica na Ribarskom molu u Medulinu
Presica na Ribarskom molu u Medulinu

Na Ribarskom molu u Medulinu najavljeno je drugo ovogodišnje izdanje Festivala Hook&Cook – Medulin 2022.

Nakon što je prvo ovogodišnje izdanje održalo 24. i 25. lipnja stižu nam još dva dana uz 'Hook&Cook' - 12. i 13. kolovoza 2022. godine na Ribarskom molu u Medulinu. Ovoga puta u goste dolaze chefovi David Skoko iz Banjola i Hrvoje Hrvatin iz Labina. Za glazbenu kulisu manifestacije pobrinut će se Music After dinner te Soul Print. Program obje večeri počinje u 19 sati i traje do jedan sat iza ponoći.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac podržao je manifestaciju, istaknuvši njezin značaj za lokalno stanovništvo i gospodarstvenike. 'Hook&Cook' jednako dobivena prilika za predstavljanje brojnim posjetiteljima u samom srcu još jedne uspješne turističke sezone. Manifestacija lokalnim ljudima  daje vidljivost i promiče njihov hvalevrijedan rad i kvalitetu namirnica te umijeće pripreme istih, istaknuo je načelnik Kirac, dodavši kako će Općina Medulin uvijek pomagati ovakve projekte ribarske tradicije u suvremenom urbanom duhu. 

Mihael Idžaković, direktor TZ Općine Medulin nadovezao se rekavši kako se trenutno na području Medulin Riviere odmara 1,8 milijuna gostiju, što je rezultat iznad svih očekivanja i za 2,5 % bolja brojka u odnosu na 2019.godinu. Najveći dio gostiju boravi u kampovima, koji su zbog izrazito lijepog i suhog vremena – unatoč požarnoj sezoni – najbolji mamac za dulji boravak na destinaciji. Svim tim ljudima treba ponuditi i kvalitetne sadržaje i doživljaje, najbolje što lokalni ljudi mogu pružiti a 'Hook&Cook' to i jest.

 

Renata Kuharić, voditeljica projekata TZO Medulin istaknula je kako se manifestacija izvorno trebala održati 2020.godine, no realizacija joj je prolongirana uslijed pandemije Covida-19 na 2022.godinu. Financijska sredstva dobivena od Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo omogućila su da se ove godine realizira više dana Festivala nego do sada – naime, ove godine 'Hook&Cook' ima ukupno četiri večeri festivala. Također, zahvaljujući natječaju, projekt sadrži i edukativnu notu. Organizirane su i edukativne radionice za profesionalne kuhare na oba izdanja Festivala – ova će se održati u petak u prijepodnevnim satima. A na samom eventu posjetitelji će na edukativnim panoima moći pročitati i ponešto o tuni, srdeli i hobotnici a sve  u cilju proširenja svijesti o potrebi konzumacije ribe i njezinoj dobrobiti za zdravlje.

Ana Žužić, iz LAGUR Istarska batana pohvalila je manifestaciju koja predstavlja izniman spoj lokalnih dionika vlasti te ribara i njihovih ciljanih skupina potrošača ali i kao nešto inovativno i drugačije, konceptualno osmišljeno kao event 'od mora do stola' – uloviš, pripremiš i odmah poslužiš. Jednostavno, na moderan i inovativan način prezentiraju se ribarska tradicija i kulturna baština na području FLAG-a Istarska batana.

Siniša Pavlović Xixi, vlasnik branda 'Hook&Cook' podsjetio je kako im je, pri organizaciji festivala, idejno bilo važno dati veću važnost samoj ribi kao kvalitetnoj namirnici te većoj i češćoj konzumaciji općenito morskih plodova. "Odgovorno ribarenje, uz poštivanje okoliša i suradnju sa znanstvenim institucijama za nas je neprocjenjivo, kao i uz minimalan utjecaj na okoliš dati čim veću važnost kvaliteti lokalne ponude. Smatram da bi ribu trebalo uvijek koristiti kao namirnicu na svim feštama u ribarskim mjestima, te mi u 'Hook&Cook' brendu, uz neuobičajenu muziku i recepte tome dajemo svoj doprinos".

Marko Domgjoni, poslovni partner vlasnika branda 'Hook&Cook' otkrio je kako će chefovi David Skoko iz Banjola te Hrvoje Hrvatin iz Labina imati pune ruke posla. David planira neku svoju inačicu poke bowe sa tunom – uz domaću šalšu i ječam, dok bi Hrvoje trebao raditi jednu modernu inačicu balik ekmek-a – turske lepinje sa škombrima, no kako je Siniša ulovio palamide, bit će to turska lepinja sa friškim palamidama, zaključio je Domgjoni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa