U Rovinju se snima dokumentarac na rovinješkom

0

U Rovinju, pretežno u starogradskoj jezgri, ovih se dana snima dokumentarni film u kojem se govori rovinješki (tzv. istriotskim jezikom), istro-venetskim, ali i ''po domaću''. Zanimljivost za one koji nisu iz Istre, napose priobalja, da se svi glumci međusobno zaista i razumiju dok se druže izvan seta.

Jedni i razmišljaju na svom materinjem jeziku, ali tečno govore i ostale jezike na koje se, tu i tamo automatski prebacuju. Starosjediocima Rovinja i okolice je to normalno. Sve je dvojezično, ali ovaj dokumentarac je više od toga. Doznajemo da će, između ostalog, biti govora o ljudima koji su predstavljali grad, a kojih više nema. Čuti ćemo poeziju i pjesmu Rovinja, grada u kojem je riječ ''tolerancija ili toleranza'' upisana u genetskom kodu. Rovinježi su latini, miroljubiv i kulturan narod. Kultura u svim smjerovima i na svim poljima. Oni odišu prijateljstvom, elegancijom, skromnošću i radinošću.

Film će prvenstveno prikazati neke skrivene ljepote višegodišnjeg šampiona turizma RH, ali je naglasak dat upravo jeziku koji bi mogao izumrijeti, ali samo jedna šetnja rivom u jutarnjim satima, ili sad ljeti pred večer govori nam da se to neće dogoditi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa