Kozmopolitski duh kuće mladog para u Rovinjskom Selu

0
Foto: Jutarnji.hr
Foto: Jutarnji.hr

Vodimo vas u Rovinjsko Selo, u kuću u kojoj se isprepliću svjetlo, umjetnost i priroda, a vrijeme jednostavno stane, piše Jutarnji.hr.

Projekt njezina preuređenja potpisuju dizajneri interijera Boran Petljak i Duško Vlaović. Rovinjsko Selo, rasuto po uzvisinama i u kanalu koji ide od brda Kanaštrak prema Rovinju, okruženo zelenilom, nudi sve potrebno za miran i ugodan život izvan grada, a opet blizu grada. Iako samo mjesto nosi naziv “selo”, riječ je zapravo o predgrađu Rovinja s čijih se brežuljaka pruža predivan pogled na rovinjski arhipelag.

Upravo je ovdje mladi poslovni par, koji je proputovao brojne kontinentne, odlučio pronaći mjesto gdje će se najviše osjećati kao kod kuće i gdje će najčešće uzimati predah od lutanja svijetom. Par je pronašao objekt sagrađen prije nekoliko godina te uz pomoć stručnjaka odlučno pristupio potpunoj stilskoj preobrazbi njegova interijera i eksterijera. U ovom slučaju riječ je o dizajnerima interijera Boranu Petljaku i Dušku Vlaoviću iz studija Stairwell&Loft, koji su poznati po elegantnim i funkcionalnim interijerima, krajoliku i arhitekturi jer stvaraju prostore prilagođene kontekstu svake lokacije i karakteru pojedinog klijenta.

 

U ovom istarskom ljetnikovcu oduševljava kontinuitet vizije autorskog tima. Svaki je kutak kuće sasvim drugačiji zbog prostora i konteksta, ali sastav, materijalni senzibilitet i duhovna elegancija primjetni su kroz cijeli prostor. Slikovito rečeno, ovo je mediteranska kuća u kojoj se isprepliću svjetlo, umjetnost i priroda, a vrijeme jednostavno stane.

Odmah na početku doznajemo kako je nove vlasnike na prvi pogled privukla prostranost kuće, kao i intimnost parcele koja omeđena visokim zidom skriva imanje od znatiželjnih pogleda i kontakta sa susjednim objektima. Dizajnerima su prilikom projektiranja dali otvorene ruke s potpunim povjerenjem, što je rezultiralo izuzetnim zadovoljstvom i krajnjim oduševljenjem.

- Opći pristup preuređenju bio je iskoristiti postojeći funkcionalni raspored kuće i zadržati stvari relativno jednostavnima. Htjeli smo da zgrada izgleda kao da je oduvijek bila takva kakva je sada. Podove prizemlja koje je bilo potrebno obnoviti obložili smo keramičkim pločicama koje podsjećaju na stare kamene ploče, a na katu smo izveli drvene hrastove podove. Time prostor cijele kuće djeluje toplo, udobno i starinski, ali ne i pretenciozno - ističe Boran Petljak za Jutarnji.hr gdje pronađite više fotografija i tekst.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa