Holders only parkirališta za starogradsku jezgru

Od subote u Puli nove zone i nove cijene parkiranja

0
S presice na kojoj su predstavljene nove zone
S presice na kojoj su predstavljene nove zone

Od subote, 6. kolovoza Grad Pula je temeljem Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja uveo nove zone i Holders only pakirališta za stanare starogradske jezgre.

Ovom Odlukom, koju je usvojilo Gradsko vijeće na sjednici 21. lipnja, definirano je 5 zona naplate uz 7 posebnih parkirališnih lokacija: Mandrač, Riva, Karolina, Marsovo polje 2, kao i tri nova parkirališta Marsovo polje 1, Gregovica i Emova.

U prvoj (crvena) zoni cijena satne karte tijekom ljeta iznosit će 12,00 kuna, u drugoj (žuta) 11,00, trećoj (bijela) 30,00, četvrtoj (zelena) devet te u petoj (plava) 15,00 kuna.

U Emovoj ulici ljetna satnica za parkiranje iznosit će 8,00 kuna, Marsovo polje 2 četiri kune, Marsovo polje 1 i Riva 10.00 kuna i Karolina 30,00 kuna.

'Holders only' parkirališta za stanare starogradske jezgre

Za stanare starogradske jezgre predviđena su četiri javna parkirališta u Ulici Castropola, Kandlerovoj, Parkiralištu Stara Tržnica i Parkiralištu Benediktinske opatije, tzv. 'Holders only' parkirališta s 200-injak parkirnih mjesta, a mjesečna cijena karte iznosit će 100,00 kuna.

„Svi gradovi koje gledamo kao uzor štite svoje stanare ispred svih ostalih neovisno radi li se o Oslu, Beču, Kopenhagenu ili turističkim gradovima u Italiji. Stanari su ispred svih i stanarima centra grada izaći ćemo u susret kako god budemo mogli. Budući da su sličan model tražili i iz predstavnici Mjesnog odbora Arena, pokaže li se dobrim, nakon turističke sezone idemo sa sličnim modelom i izvan starog grada. Svaka promjena ponekad znači i nezadovoljstvo jednog dijela građana. Razumijemo ih, zato smo osigurali alternativna rješenja, pratit ćemo situaciju i na koncu dopunjavati i korigirati odluku ukoliko se ne pokaže dovoljno učinkovitom“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

 

Ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta u starogradskoj jezgri mogu sklopiti isključivo stanari, odnosno fizičke osobe koje imaju prebivalište unutar područja plave zone kojoj navedena parkirališta pripadaju te imaju osobno vozilo u vlasništvu ili leasingu, što se dokazuje važećom osobnom iskaznicom i važećom prometnom dozvolom.

„Svakodnevno smo svjedoci da se na tim parkiralištima stvaraju velike gužve i zastoji i upravo to želimo spriječiti novom organizacijom parkiranja. a s druge strane moramo zaštititi starogradsku jezgru i stanovnike koji svakodnevno traže parking“, dodao je gradonačelnik Zoričić.

I dalje građanima i turistima u centru grada stoji na raspolaganju 100-injak parkirališnih mjesta u Flaciusovoj, Anticovoj, Carrarinoj i na Rivi.

Kombinacija korištenja osobnog vozila i javnog prijevoza

Sukladno Odluci, planirano je uvođenje 'Park&Ride'“ parkirališta na Gregovici. Takav sustav parkiranja kombinacija je korištenja osobnog vozila i javnog prijevoza kako bi se smanjile ljetne gužve tijekom turističke sezone. Osnovni princip funkcioniranja je ostavljanje osobnog automobila na parkiralištu izvan centra Grada i nastavljanje putovanja prijevozom autobusom do samog centra.

Nova organizacija naplate na snazi će biti tijekom ljetnog razdoblja naplate od 1. svibnja do 30. rujna, dakle pet mjeseci, dok zimsko vrijeme naplate podrazumijeva duži period u trajanju od sedam mjeseci, od 1. listopada do 30. travnja.

Tijekom zimskog razdoblja sat vremena parkiranja na Karolini i Marsovom polju 1 iznosit će 4,00 kune, Riva i Emova po 2,00 kune, a Gregovica, Marsovo polje 2 te Mandrač bit će besplatni.

Podršku u zaštiti stanara stare gradske jezgre na konferenciji za medije iskazali su zamjenik predsjednika Mjesnog odbora Stari Grad Davor Šerović i stanarke s područja tog mjesnog odbora Radojka Urban i Evi Čanji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA