Jutarnji list: SDP doveo HDZ na vlast

‘Sve je jasno kao pekmez, u Puli smo si pucali u koljena‘

1
Sanja Radolović i Peđa Grbin
Sanja Radolović i Peđa Grbin

Dan nakon sjednice Gradskog vijeća u Puli nakon koje HDZ, i to uz pomoć SDP-a, prvi put sudjeluje u vlasti u Puli, u vrhu SDP-a prevladava muk, piše Jutarnji list.

Kontaktirali smo cijelo Predsjedništvo stranke i još nekoliko utjecajnijih SDP-ovaca, no, pomalo neobično za njih, bilo je malo sugovnornika raspoloženih za razgovor. Njih petero koji su se javili odgovaralo je da nisu upoznati sa situacijom u Puli, pa ne mogu ništa komentirati.

"Ne znam o čemu se radi. Sada sam u nekom svojem obiteljskom filmu", glasio je jedan odgovor. Sličan je bio i drugi: "Nemam pojma. Izvan toga sam." Tako je glasio i treći: "Nisam upoznat s tim prilikama. Bilo bi neodgovorno komentirati jer o tome ništa ne znam", a u istom su stilu bili četvrti i peti odgovor.

Reputacijska šteta

A radi se o tome da je u ponedjeljak glasovima SDP-a, Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića i HDZ-a smijenjena predsjednica Vijeća iz Možemo! Dušica Radojčić. Umjesto nje izabrali su vijećnicu koja je ušla u na listi IDS-a, ali im je okrenula leđa ne želeći ostati u oporbi. Suradnja SDP-a i Možemo! u Puli pukla je još prije, i to zbog investicije srpskog milijunaša Dragana Šolaka u hotel na pulskom Lungomareu. SDP snažno podupire taj projekt, a Možemo! se bori za zaštitu prostora u funkciji javnog dobra koji bi hotel progutao.

 

Zanimalo nas je misli li vrh SDP-a da će im dovođenje HDZ-a na vlast u Puli nanijeti reputacijsku štetu, boje li se da će ovaj potez birači doživjeti kao prevaru te očekuju li da će im ova situacija zakomplicirati eventualni dogovor s Možemo! o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Troje sugovornika kaže da ne vidi nikakav problem te ističu da treba odvojeno promatrati lokalnu i nacionalnu politiku.

- Lokalna i nacionalna politika nisu isto. Drugo, SDP je pozvao birače da u drugom krugu glasaju za Filipa Zoričića i bila bi izdaja birača ne pružiti mu podršku. Nikakve koalicije u Puli nema. Na vlasti nisu ni SDP ni HDZ. Jedino je u Puli na vlasti Filip Zoričić, koji to mora opravdati, a za svaku odluku koju bude donosio, morat će sakupiti većinu u Vijeću - kaže osoba iz vrha SDP-a. Na primjedbu da u HDZ-u ističu kako participiraju u vlasti u Puli te još biračima poručuju da u sinergiji s Vladom koja stalno ulaže u Pulu i Istru rade na dobrobit građana, naš sugovornik odvraća: "Neka se u HDZ-u samo zavaravaju. To im dobro ide."

Suradnja u Rijeci

- Svi znamo da je do raskida koalicije došlo zbog neslaganja gradonačelnika i koordinatorice gradske organizacije Možemo!, što je kulminiralo njezinom smjenom s mjesta predsjednice Vijeća - kaže dalje, a na pitanje zašto se nije išlo na prijevremene izbore ako koalicija nije mogla funkcionirati, odgovara da su prijevremeni izbori uvijek opcija, ali ona grad košta pola godine, a gradonačelnik ostaje isti.

- Je li ovo naškodilo SDP-u? Kako? HDZ nije na vlasti u Puli, gradonačelnik je nezavisni, predsjednica Vijeća je nezavisna. Zašto nitko ne pita je li Možemo! naškodila suradnja s HDZ-om u Rijeci kada su se s njim udružili protiv rješavanja kolodvora, što je bitno za razvoj Rijeke - komentira osoba iz stranačkog vrha.

"Ne želim govoriti"

Nastavlja da u Puli nije bilo koalicije s Možemo!, nego se surađivalo na projektnoj bazi. - O investiciji u hotel, naš je stav podudaran stavu HDZ-a. I to je sve. To bi bilo kao da smo svaki put kada glasamo za HDZ-ov prijedlog u Saboru s njim u koaliciji. Ovo ne treba dovoditi pod zajednički nazivnik - izjavila je. O razgovorima s Možemo! kaže da su tek počeli, pa će se vidjeti.

Jedan od utjecajnijih SDP-ovaca samo je rekao: "Pucali smo si u koljeno! O tome ne želim govoriti, ni on ni off the record!" Drugi, koji također smatra da pulska organizacija nije dobro postupila, kaže da su Sandri Benčić iz Možemo! dali argument da govori kako stranke koje egzistiraju 30 godina ne štite javni interes.

- Ovdje je sve jasno kao pekmez. U Puli je pukla koalicija jer se odlučilo privatizirati nešto što je javno dobro. Mi smo s HDZ-om Zoričiću bacili pojas za spašavaje. Mogu razumjeti HDZ jer je stranka koja brani interes krupnog kapitala, ali ne razumijem kako smo se i zašto našli u tome - kaže nezadovoljni SDP-ovac za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa