MOŽEMO! PULA o smjeni Dušice Radojčić :

'Politika pogodovanja privatnom interesu u Puli dobiva novi zamah'

0
Dušica Radojčić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Dušica Radojčić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Politička trgovina s ciljem pogodovanja privatnom interesu u gradu Puli danas bi mogla dobiti novo neslavno poglavlje, u kojem antireferendumska koalicija namjerava smijeniti predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić zbog njezine borbe za javni interes i provedbu referenduma o Lungomare", stoji ui priopćenju platforme Možemo! Pula, kojeg prenosimo u nastavku:

"Naime, na sjednici Gradskog vijeća danas će se naći prijedlog razrješenja predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić i prijedlog za imenovanje nove predsjednice. Prijedlog za opoziv podnio je vijećnik Milan Rašula 4. srpnja, uz podršku svih vijećnika i vijećnica NL Filipa Zoričića, pulskog SDP-a i HDZ-a, ukupno njih 10. Prijedlogu za imenovanje nove predsjednice pridružile su se i dvije vijećnice iz IDS-ovog kluba.

U prijedlogu za razrješenje navode se neutemeljeni i neuvjerljivi razlozi za opoziv, iako Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ne propisuje potrebu navođenja nikakvih posebnih razloga za razrješenje predsjednice Gradskog vijeća. 

Razrješenje je moguće kada predsjednica više ne uživa povjerenje većine članova i članica predstavničkog tijela. Stoga nije bilo potrebno izmišljati razloge za pokretanje opoziva, pokušavajući ih pravdati "bitnim povredama zakonskih, statutarnih i poslovničkih odredbi". 

Kako se prema čl. 21.(4) Poslovnika Gradskog vijeća predsjednica ima pravo očitovati o prijedlogu opoziva, Dušica Radojčić iskoristila je priliku da podsjeti građanke i građane Pule na pravi razlog zbog kojeg su Nezavisna lista Filipa Zoričića i pulski SDP orkestrirali pokretanje postupka njezine smjene uz pomoć Milana Rašule.

Njezino očitovanje, koji će iznijeti i na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, donosimo u nastavku.

“Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, većina u Gradskom vijeću Grada Pule potpisala je sporazum u kojem je najvažnija stavka bila raskid s koruptivnim IDS-ovskim modelom upravljanja javnim prostorom, u kojem se pogoduje privatnom na štetu javnog interesa. To je bio uvjet da mi, kao Možemo! Pula podržimo većinu u Gradskom vijeću.

No, naši bivši partneri odlučili su da sve ostane po starom. 

Stoga je moja smjena očekivana, jer predstavljam prepreku antireferendumskoj koaliciji koja želi nastaviti klijentelističku prostornu politiku u našem gradu. To je politika pogodovanja privatnom interesu na štetu javnog. 

Od raspada većine, uz redovno funkcioniranje Vijeća, moj je cilj kao predsjednice bio osigurati da se provede referendum za Lungomare.

Zato smatram da zahtjev za moju smjenu ima dva cilja. 

Prvi cilj je opstrukcija referenduma.

Drugi je cilj dugoročan - nastavak klijentelističke prakse političkog pogodovanja privatnim interesima u prostornom planiranju. Takvu praksu odlučio je nastaviti gradonačelnik Filip Zoričić, uz pulski SDP, pomoć HDZ-a i žetona iz IDS-ova kluba.

Neposredni povod za smjenu je što sam dala priliku predstavnicama referendumske inicijative za Lungomare da se obrate vijećnicima. U svom ste zahtjevu za smjenom to opisali kao ‘nezabilježeni presedan na političkoj sceni u Puli, a i šire’. To govori sve o prirodi zahtjeva za smjenu i prirodi buduće koalicije usmjerene protiv građana i javnog interesa.

Podsjećam kako je razilaženje u stavovima započelo prodajom gradskog zemljišta bez strategije i plana raspolaganja tim najvrjednijim društvenim bogatstvom, a nastavilo se zahtjevom za izmjenama UPU Max Stoja  i UPU Lungomare, Zoričićevim i SDP-ovim odbijanjem razmatranja mogućnosti ukidanja ugostiteljskih i turističkih smještajnih sadržaja prilikom 2. izmjena UPU Lungomare, prijedlogom Možemo! za raspisivanje referenduma, te je kulminiralo uspješnom građanskom inicijativom za raspisivanje referenduma. 

U oba spomenuta urbanistička plana Zoričić i pulski SDP štitili su jedino interes vlasnika tvrtki Trgovački centar Max Stoja d.o.o. i Hotel Valkane d.o.o. Dragana Šolaka. Direktor obje tvrtke je Stevan Muidža.

I jedni i drugi su u očitom sukobu interesa.  

Naime, Šolakov direktor Stevan Muidža član je, uz vijećnike Igora Belasa i Sanju Radolović, predsjedništva pulskog ogranka SDP-a, te je u vrijeme donošenja i izmjena spomenutih planova bio veliki donator SDP-a. 

Suprug vijećnice Nezavisne liste Filipa Zoričića Ivane Mohorović bio je u poslovnom odnosu sa Stevanom Muidžom upravo na projektu povezanom s traženom izmjenom UPU Max Stoja. 

Zato nije čudno da, u skladu sa svojim ciljevima, antireferendumska koalicija primjenjuje najgori oblik kupovanja političke podrške u Vijeću. Simbolički je predstavlja vijećnik Rašula, s presudom za prevaru, krivotvorenje potpisa i pronevjeru.

Znakovito je da baš takav vijećnik, kao i kupovina dvije vijećnice iz IDS-ovog kluba, obilježavaju početak djelovanja ove koalicije. Ona je očito utemeljena na političkoj korupciji, kako po metodama koje koristi, tako i ciljevima koje smjera postići.

Dušica Radojčić zaključuje: “Smjena s funkcije predsjednice Gradskog vijeća neće zaustaviti moje zalaganje za politike u javnom interesu. Kao jedina politička opcija u Gradskom vijeću koja se zalaže za uključivanje građana u odlučivanje nastavit ćemo se za to boriti i u tome, kao i do sada, ostati nepokolebljivi. 

I, naravno, učinit ćemo sve što je u našoj moći da referendum za Lungomare uspije”.", stoji u priopćenju Možemo! Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA