DANIELA VRETENAR IZ KLESARI

Studentica koja jednako voli matematiku i poljoprivredu

1
Daniela Vretenar
Daniela Vretenar

Dvadesetjednogodišnja Daniela Vretenar iz Klesari kraj Pićna buduća je magistra matematike koja jednako voli matematiku i poljoprivredu. Danijela, koja je na trećoj godini Fakulteta za matematiku Sveučilišta u Rijeci, s lakoćom vozi veliki traktor i pomaže u poljoprivrednim poslovima.

Na obiteljskom imanju imaju dva Ferguson traktora s prikolicom, a vozi ih, kaže, od svoje 11. godine. Danijela je od malih nogu zaljubljenica u poljoprivredu i općenito u život na selu. Pa tako osim što je spretna u rukovanju s traktorom, radi u polju, pljevi trse i obrezuje masline.

„U polju svi pomažemo, brat i ja smo rano naučili voziti traktor i odmalena pomažemo ocu u poljoprivredi. Radim sve poslove jer to volim. Ljubav prema zemlji sam naslijedila od roditelja, mnogo sam naučila od tate i od noneta u Šumberu“, kaže Daniela, koju smo zatekli u zaseoku Blašković u Šumberu, gdje žive njezin nono Ratko i nona Danica Blašković. Naime, Daniela je tog jutra dovezla nonetov traktor s redovitog tehničkog pregleda u Labinu, koji zbog povrede koljena ne može voziti.

„Vrijedna je u svemu. Naučio sam je vezivati trse, dok je obrezivanje maslina naučila od none,“ s ponosom će nono Ratko.

 

Ova studentica koja sezonski konobari u restoranu u Most Pićan matematiku je, kaže, zavoljela zahvaljujući svojim mentorima.

„Matematika mi je uvijek išla lako, nono kaže da imam i njegove gene za brojke. A zavoljela sam je zahvaljujući dobrim učiteljima koje sam imala, najprije Iva Jelenić Bačić u OŠ Vladimir Nazor u Potpićnu, a potom Robert Gortan u Pazinskoj gimnaziji Jurja Dobrile“, kaže Daniela.

Dodala je i kako nakon diplome definitivno ne bi voljela raditi u inozemstvu. Otkrila je da je zbog ljubavi prema svemu ovom na selu izabrala bliži, riječki fakultet iako je bila primljena i na zagrebački fakultet.

„Daniela je jako skromna, i vrijedna ne samo u polju, nego i kao domaćica, ona je izvrsna kuharica, a kuhat je počela još u osnovnoj školi,“ nadovezala je nona Danica.   

Inače, Danielini roditelji se poljoprivredom bave uz posao. Mama Suzana zaposlena je kao voditeljica pazinske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a tata Mladen suvlasnik je u telekomunikacijskoj tvrtki T.E.L.E. TIM u Labinu. U istoj tvrtki je zaposlen i Danielin godinu stariji brat Daniel. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa