Žminj dobiva novi vizualni identitet i promo materijale

0
Žminjska Turistička zajednica javila se na natječaj Hrvatske turističke zajednice
Žminjska Turistička zajednica javila se na natječaj Hrvatske turističke zajednice

Turistička zajednica općine Žminj dobila je od Hrvatske turističke zajednice 108 tisuća kuna za projekt „Rebranding Turističke zajednice općine Žminj”, a ova će se sredstva utrošiti za izradu novog vizualnog identiteta i novih promotivnih materijala o turističkoj ponudi Žminja i Žminjštine. Žminjska Turistička zajednica javila se na natječaj Hrvatske turističke zajednice kojim se dodjeljuju sredstva za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu. Za područje Istarske županije na ovom su natječaju HTZ-a inače prošla 22 projekta iz turističkih zajednica u unutrašnjosti Istre, ukupne vrijednosti 1,150 milijuna kuna.

Od osnutka Turističke zajednice općine Žminj prošlo je već 15 godina, pa je sada došlo vrijeme da se planira izrada njenog novog vizualnog identiteta i komunikacijske strategije. Ovaj opsežan projekt, koji bi trebao biti dovršen do početka sljedeće turističke sezone, obuhvaća analizu stanja tržišta, definiranje ključnih proizvoda i usluga komunikacije, definiranje kanala komunikacije za pojedinu ciljnu skupinu, definiranje hodograma aktivnosti, definiranje pozicijskog slogana branda, zatim osmišljavanje i implementaciju osnovnog dizajna logotipa uz odabir karakterističnih boja, izradu izvedbenog rješenja u kojemu će biti razrađen logotip apliciran na dizajn primarnih i sekundarnih sredstava komunikacije, primjerice vizitke, memorandumi, kuverte, brošure i letci, zajedno s priručnikom osnovnih grafičkih standarda.

Novi vizualni identitet zatim bi se implementirao na obnovljene i ažurirane internetske stranice TZ Žminj, na izradu novih tekstova, produkciju promotivnih materijala, fotografija i video materijala, a novim osvježenim vizualom i identitetom Žminjština će se kao turistička destinacija promovirati u turističkim magazinima i renomiranim svjetskim vodičima.

Županijska potpora Kristovoj kruni

„Pozicioniranje i prepoznatljivost turističke destinacije preduvjet je za eksponencijalni razvoj iste. Izuzetno mi je drago da je HTZ prepoznao nužnost i inicijativu za rebrandingom TZO Žminj te da navedeni projekt prati sa 108 tisuća kuna. Vjerujemo da ćemo provedbom rebrandinga postati prepoznatljivija i vidljivija te još pristupačnija i poželjnija destinacija kako stranim tako i našim domaćim posjetiteljima koji vrednuju očuvanje tradicije i običaja te netaknute prirode uz obilje eno-gastronomske ponude“, istaknuo je Željko Plavčić, predsjednik TZO Žminj.

Uz ovaj žminjski projekt financiran s državne razine, potpora stiže i sa županijske razine. Upravni odjel za turizam Istarske županije prepoznao je vrijednost projekta valorizacije tradicijske žminjske slastice Kristova kruna i na natječaju za Program poticanja turističkih proizvoda i projekata na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije dodijelio TZ Žminj 15.000 kuna.

 

Projekt valorizacije slastice Kristova kruna obuhvaća istraživanje koje će provesti Etnografski muzej Istre (prikupljanje podataka, sjećanja, svjedočanstava i kazivanja o vremenima kad su Kristove krune bile živa baština; istraživanje postoje li Kristove krune ili nešto slično njima u drugim dijelovima Istre ili izvan nje; te u skladu s rezultatima istraživanja moguće pokretanje postupka zaštite umijeća pripreme Kristovih kruna kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske), a u planu su i druge aktivnosti, od radionica kojima će se umijeće pripreme Kristovih kruna prenositi na mlađe generacije, preko kreiranja posebne ambalaže koja će dostojno predstavljati i ujedno interpretirati ovu tradicijsku slasticu, do istraživanja sorti badema koje su se koristile u pripremi Kristovih kruna i rasprostranjenosti uzgoja badema na Žminjštini.

Šajina: 'Bilježe se odlični turistički rezultati'

“Raduju nas objavljeni rezultati natječaja i dobivena sredstva. Nadam se da ćemo nastaviti s uspješnim prijavama i realizacijom novih turističkih proizvoda” - kazala je Lenka Šajina, direktorica Turističke zajednice Općine Žminj te naglasila da se bilježe odlični turistički rezultati. Sa svoja 284 smještajna objekta i ukupnim kapacitetom od 1.773 kreveta, područje općine Žminj je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo 28.143 noćenja, što je 134 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te 3.526 turističkih dolazaka što je 95 posto više nego lani. Sudeći po tom prvom polugodištu, 2019. godina više nije rekordna za Žminjštinu, jer ju ovogodišnji polugodišnji rezultati premašuju za 37 posto u noćenjima te 19 posto u turističkim dolascima. U strukturi gostiju koji odsjedaju na Žminjštini s udjelom od 65 posto dominiraju Nijemci, slijede domaći gosti s 8 posto, Austrijanci sa 7 posto, te za njima Slovenci i Talijani. “Uvjerena sam da nas čeka još jedna rekordna i uspješna turistička godina”, istaknula je Lenka Šajina, direktorica Turističke zajednice Općine Žminj.

I domaći ljudi i turisti jedva su dočekali povratak uobičajenih godišnjih manifestacija, čiji se ritam postupno ponovno uspostavlja, i sve su vrlo dobro posjećene, pogotovo one na najljepšoj ljetnoj pozornici središnje Istre, Zad kaštela. Na tom je mjestu početkom lipnja održana hit-predstava „Casabianca”, početkom srpnja održana je najposjećenija dosad tradicionalna manifestacija „Armonike Zad kaštela”, to je i pozornica žminjskog ljetnog kina (sljedeće predstave su „The Hitman´s wife´s bodyguard” 22. srpnja, „Moje neobično ljeto s Tess” 5. kolovoza, te „Hrabri mališan 2” 19. kolovoza).

U nastavku ljeta Žminj će Zad kaštela ugostiti još i premijeru hit-predstave „Istrijanske navade” Teatra Naranča 29. srpnja, velika biciklijada najavljuje se za 21. kolovoza, najveća godišnja žminjska fešta Bartulja vraća se 27. kolovoza, za vikend 2. i 3. rujna Žminj će biti domaćin i Žminj Craft beer festivala. Svemu ovome treba dodati i „Žminjsku štuoriju”, besplatni vođeni obilazak žminjskih atrakcija s kušanjem žminjskih autohtonih proizvoda, koji se održava svake srijede kroz srpanj i kolovoz s polaskom u 10 sati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa