ramona i zlatko kursar iz pule:

'Iako ne znamo kako, uvijek nađemo neko rješenje'

0
Zlatko Kursar sa suprugom Ramonom u poslovnim prostorima u Mletačkoj ulici u Puli
Zlatko Kursar sa suprugom Ramonom u poslovnim prostorima u Mletačkoj ulici u Puli

"Radio sam posao koji me uopće nije ispunjavao. Kako sam osoba koja voli tehniku, posebno elektroniku, surfanjem po internetu naletio sam na laserski stroj koji mi se činio zanimljiv. Sagledavši koliko je širok dijapazon poslova koji se mogu njime raditi, odlučio sam se na nabavku stroja i to se pokazalo kao jako dobar odabir. U početku su to bili mali poslovi - pečati, pločice i slično, da bi kasnije dobivali poslove s Uljanikom, 3. Majom, Inom, Plitvičkim jezerima", priča nam Puljanin Zlatko Kursar koji u Puli vodi malu, ali uspješnu obiteljsku tvrtku za graviranje, u kojoj je zaposlena još i njegova supruga Ramona Kursar.

Tvrtka Scriptum osnovana je 2005. godine a osnovna djelatnost bilo je lasersko rezanje i graviranje, u što spada izrada pečata, natpisnih pločica, privjesaka, ali i graviranje na poslovnim poklonima, satovima, kemijskama, ZIPPO i ostalim upaljačima, čašama, bocama, rokovnicima i na bilo kojim ostalim proizvodima.

Estetika ili jasna poruka?

"Osim teksta, možemo gravirati i fotografije. S vremenom smo osmislili i neke vlastite proizvode kao što su govornice za držanje govora, razni stalci za promo materijale i svjetleće restoranske jelovnike ... Puno radimo table s nazivima vila, apartmana i sl. Izrađujemo razne vrste reklama (obične, svjetleće, 3D slova ...) i putokaza. U zadnje vrijeme u ponudu smo uvrstili izradu digitalnih video displeja", priča nam Zlatko.

Što je bitnije kod gravure – estetika ili jasna, vidljiva i svima razumljiva poruka, pitamo našeg sugovornika.

 

"Kod graviranja bitno je sve, i estetika i razumljiva poruka, jer u današnje vrijeme svi žele nešto poručiti i jako je tražena personalizacija. Stranke često dođu sa svojim idejama ali isto tako često i odu s našim, jer ipak imamo neke godine iskustva i znamo najbolje kako će to ispasti. Naravno, kao i u svakom poslu, tako i kod nas uvijek ima i onih nezadovoljnih ali pokušavamo to svesti na minimum jer nema ništa ljepše nego kad ti stranka ode s osmijehom na licu."

'CNC plazma stroj smo sami izradili'

"Lasersko graviranje i rezanje je vrlo precizno i može raditi dosta sitne detalje. Na primjer, slova možemo raditi visine manje od jednog milimetra. Međutim, laserom ne možemo odraditi sve, tako da često koristimo kombinaciju CNC/laser. CNC-om možemo rezati skoro sve materijale (drvo, pleksiglas, stirodur, mesing, bakar, aluminij ...) i to u 3D. CNC plazma stroj smo sami izradili i njime režemo čelične limove i to najviše za ograde i portune", pojašnjava Zlatko.

Dodaje da zahtjevnih i neobičnih poslova ima stalno.

"Kod nas je moto 'Vi pitajte, mi ćemo Vam napraviti'. Iako u tom trenutku ne znamo kako, ali uvijek nađemo neko rješenje. Zanimljiv je Eiffelov toranj koji smo radili od šperploče za Avenue moll u Zagrebu. Bio je visok 4 metra tako da smo ga morali složiti u hodniku i dosezao je do sljedećeg kata. Najzahtjevniji do sada je posao koji je trenutno u toku, a to je izrada analognog gradskog sata sa digitalnim displejom za temperaturu te je sve osmišljeno u našoj firmi", kaže i zaključuje: "Hobi mi je oduvijek bila elektronika tako da sam to povezao sa sadašnjim poslom te uvijek volim nove izazove." (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album Z. Kursar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa