Na Velom Vrhu

Svitsko prvenstvo u fiondami: Samir Vitasović postao svjetski prvak

0
Na Svitskom prvenstvu u fiondami
Na Svitskom prvenstvu u fiondami

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, na Velom Vrhu je 23. srpnja u organizaciji nedavno osnovane Udruge tradicionalnih igara Istrijanske fionde održano deveto Svitsko prvenstvo u fiondami. Prvenstvo je održano na livadi kod oštarije Gardelin na Velom Vrhu.

Da bi se došlo do pobjede na ovom jedinstvenom natjecanju u svitu, valja biti mirne i precizne ruke i pokušati pogoditi plastične boce na udaljenosti od 15-ak koraka, za što svaki natjecatelj ima pet prilika, odnosno pet kamenčića. Pobjednik natjecanja dobiva prijelazni pehar i zlatnu medalju, drugo i trećeplasirani srebrnu i brončanu medalju, dok četvrti dobiva drvenu medalju. Na prvenstvu se sudjeluje s fjondom domaće izrade.

 

Ovogodišnje je natjecanje okupilo rekordnih 75 natjecatelja i natjecateljica. Najmlađi je sudionik imao devet, a najstariji sudionik Ive Barbaro sedamdeset i osam godina. Uz njih i domaće natjecatelje nastupili su i natjecatelji iz Crne Gore, Japana, Nizozemske i Rusije što je dalo poseban štih prvenstvu. Svitsko prvenstvo u fiondami svečano je otvorio istarski župan Boris Miletić, a prvi par natjecanja bili su dva Alena Vitasovića, prvi pjevač iz Orbanići, a drugi nadimkom Điđi, poznati oštar s Velog Vrha.

Nakon vrlo zanimljivog i dramatičnog natjecanja punog preokreta i iznenađenja u finalu je Samir Vitasović iz Orbanići pobijedio Dragana Bančića iz Pule te zasluženo postao svjetski prvak. U borbi za treće mjesto Dean Vitasović Skreč iz Orbanići je bio bolji od Lorenza Krizmanića iz Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa