Serđo Šilić iz Pazina

‘U tri dana spavao sam četiri sata. Ne sjećam se ovakvog požara'

1
Serđo Šilić (foto: Jutarnji list)
Serđo Šilić (foto: Jutarnji list)

- Nismo oka sklopili ove noći. Pomagali smo od jučer kada smo došli, piše Jutarnji list. Najprije smo vodom punili bazene za helikoptere, a onda smo išli na liniju požara zajedno s drugim kolegama. Ubili smo oko možda sat-dva, gdje smo stigli. Većinom u kamionu, rekli su nam istarski vatrogasci koji već tri dana pomažu slovenskim kolegama u gašenju najvećeg slovenskog požara.

Njih 17 izmijenilo se u tri dana na ovom ogromnom požarištu kojemu se ne vidi kraj niti početak. A veliki požar na slovenskom Krasu i dalje ne jenjava, iako se situacija smirila ove noći. Požar je zahvatio tako veliko područje da je podijeljeno na četiri sektora i svaki ima svoj štab. No, to očito nije dovoljno da se požar lokalizira, a vjetar jača. Helikopteri stalno nadlijeću nad našim glavama. Vatrogasni zapovjednik Serđo Šilić iz javne vatrogasne postaje Pazin koji je na Krasu već treći dan pokazuje nam zahvaćenu površinu.

- Teško mi je reći gdje mu je granica. To mi odavde niti ne možemo vidjeti. Ogromno je to područje i ima više žarišta. Situacija se mijenja iz sekunde u sekundu, govori nam ovaj iskusni vatrogasac dok se pola kilometara od nas dalje širi vatra.

 

Vatrogasne snage raspoređene su posvuda, ceste su pune vatrogasnih vozila iz cijele Slovenije, policija kontrolira promet i ulazak na mjesta zahvaćena požarom. Čuju se sirene. Prema zadnjim informacijama, tri su slovenska vatrogasca kod Cerja okružena vatrom. U pomoć im priskače čak tri helikoptera s vodom.

Borba protiv vatrene stihije nastavlja se i s tri helikoptera Bell 412 te zrakoplovom Pilatus PS-6, kako je izvijestilo slovensko ratno zrakoplovstvo.

- Ja sam ovdje već treći dan i sada se vraćamo kućama jer nas je povukao naš glavni vatrogasni zapovjednik nazad u Istru pred vikend. Dolazi vikend i kod nas je moguće da se nešto dogodi. Pomogli smo koliko smo mogli, kaže nam Šilić. Iscrpljen jer je u tri dana spavao samo četiri sata, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA