Zabranjuje se lov na istarske tartufe! Nije kriva državna represija!

0
Darko Muzica i Robert Marušić (foto: Istragram)
Darko Muzica i Robert Marušić (foto: Istragram)

Nije kriva suša. Nisu krivi tartufari. Nije kriva istarska Županija. Nije kriva hrvatska državna represija. U kolovozu započinje Lovostaj! Odgovor je jednostavan: “Čuvaju se prirodna staništa velikog bijelog tartufa! Tako je uređeno Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede RH i toga se svi moraju držati i pridržavati.", piše Robert Marušić za Istragram s kojeg prenosimo tekst.

Tko bude u kolovozu zatečen u Motovunskoj šumi, okolnim šumama, dolinom rijeke Mirne i njezinih pritoka od Huma, Buzeta do Ponte Portona i podno Učke, s psima tartufarima, alatom lopaticom “vanga” i raznom drugom opremom koja se koristi za lov na tartufe, biti će kažnjen.

Mjesec dana kolovoza, na snazi je lovostaj kako se plodišta bijelog tartufa ne bi prekopavala u lovu na crne ljetne tartufe, što bi oštetilo njihovo stanište i ugrozila se očekivana količina roda istarskog velikog divljeg bijelog tartufa “Tuber magnatum”. Lov na istarske bijele tartufe započinje prvog rujna.

Hoće li sušna 2022. godina štetiti bijelim tartufima? Bijelih tartufa će ga sigurno biti manje, ali će biti kvalitetni, postojani, čvrsti i trajniji u odnosu na vlažnije i kišnije sezone. Ovo bi mogla biti godina “Jockera”, velikih tartufa! Oni se pojavljuju krajem listopada, u studenom i prosincu.

Bijeli tartuf će već u startu koštati 5.000 eura! Kad pred zimu turistička Istra utihne, najkvalitetniji istarski bijeli tartufi putuju izvan Istre za London, New York, Monte Carlo, Milano, Beč i Rim. Oni su krajem studenog i u prosincu najbolji! Suša u talijanskim tartufarskim regijama će izazvati “burzovnu eksploziju” cijene bijelih tartufa!

Serviamo tartufi istriani! Tužno je što još uvijek taj isti europski i svjetski Jet-Set misli da uživa u “Tartufo d Alba Italia” jer kada istarski tartufi budu izvezeni, oni imaju stari problem. Još nas niti jedan restoran iz gore navedenih destinacija nije demantirao reklamom, objavom ili statusom: “Serviamo tartufi istriani!” ili “ We serve Istrian truffles!”

 

Da bi istarska staništa bila pogodna za rast tartufa, moraju biti zadovoljeni mnogi ekološki uvjeti. Ekološka ispravnost šumskog tla najvažnija je za zdravlje šume zbog toga što korijenje (a time i tartufi koji s njima tvore simbiotski odnos) drveća hranjive tvari dobija upravo iz šumskog tla.

Onečišćenje zraka ili vode utječu na tlo šume, koje je zapravo najosjetljiviji dio ekološke ravnoteže upravo zbog toga što sve upija. 

Stanje tla + stanje stabala i korijenja = simbioza tartufa i korijenja stabala.

Najvažniji nepovoljni čimbenici za šumsko drveće i za tartufe su ekološki (vremenske nepogode, suša, mraz, poplave, oluje, tuča) i biološki (kukci, biljne bolesti, divljač i domaće životinje) Struka je zato postavila pravila ponašanja u prirodi.

Posebne mjere ograničenja lova na tartufe po Pravilniku Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva zaštite okoliša RH:

Veliki Bijeli tartuf, Tuber magnatum – od 1. rujna do 31. prosinca,
Tuber borchii – od 1. siječnja do 31. ožujka,
Crni zimski tartuf, Tuber melanosporum – od 1. studenog do 31. ožujka,
Crni ljetni tartuf, Tuber aestivum – od 1. lipnja do 31. srpnja i od 1. do 30. rujna
Crni jesenski tartuf, Tuber aestivum var. uncinatum – od 1. listopada do 31. siječnja,
Crni zimski, Tuber brumale – od 1. prosinca do 31. ožujka,

Ako ste pažljivo pročitali kada se i koja vrsta tartufa lovi, onda ste se zapazili kako lovostaj za sve tartufe započinje uskoro, točnije prvog kolovoza do ponoći trideset prvog kolovoza.Udruga istarskih lovaca tartufara ISTRA Motovun, upozorava na potrebu čuvanja prirode i poštovanja pravilnika o lovu na tartufe! A prvog rujna započinje Lov na veliki bijeli…Sretno! napisao je Robert Marušić za Istragram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa