Stižu eurokovanice, potražite posljednje zlatnike kune

0

U Hrvatskoj kovnici novca svečano je obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u društvu Damira Bolte, predsjednika Uprave Hrvatske kovnice novca, obišli su pogone u kojima se izrađuju eurokovanice i upoznali se s proizvodnim procesom kovanja.

Posjet premijera i guvernera Hrvatskoj kovnici novca (Foto: Božidar Bengez)

Nakon što je Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

Hrvatske kovanice od jednog eura (Foto: Božidar Bengez)
Proizvodnja hrvatskh eurokovanica (Foto: Božidar Bengez)

Hrvatska kovnica novca d.o.o. osnovana 1993. godine u jeku Domovinskog rata kao Hrvatski novčarski zavod d.o.o., bila je jedan od važnih stupova nacionalnog identiteta u novoj samostalnoj Hrvatskoj.

Proizvodnja prigodnih kovanica u prošlosti je činila manji udio u poslovanju kovnice, dok su danas, osim na domaćem tržištu, investicijski zlatnici i srebrnjaci Hrvatske kovnice novca prisutni na mnogim stranim tržištima. Prihvaćajući i spajajući prijašnja i novija znanja i vještine s novim tehnologijama te rastućim zahtjevima tržišta, Hrvatska kovnica novca razvija nove proizvode, katkad jednostavne i očekivane, katkad inovativne. U posljednjih par godina izdano je nekoliko iznimno atraktivnih kovanica.

Pet zlatnih kuna

Serija limitiranih izdanja zlatnika „Zlatna kuna“ s motivima optjecajnog kovanog novca obuhvaća zlatnike od jedne, dvije i pet zlatnih kuna. Kovanice od jedne i dvije zlatne kune su rasprodane, a dostupna je manja količina limitiranog zlatnika pet zlatnih kuna koji se može kupiti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca ili kod prodajnih partnera.

Kovanice s motivom Dalmatinskog psa izdane su u zlatnoj i srebrnoj varijanti a prvi puta u povijesti kovnica je otkovala i kovanice u boji. Zlatnik Dalmatinski pas od jedne unce limitiran je na svega 999 komada..

Serija kovanica Dalmatinski pas (Foto: Branimir Kralj)

S obzirom da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ovi su investicijski zlatnici jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Od iduće godine Hrvatsku kovnicu novca čekaju novi izazovi i nove mogućnosti predstavljanja Hrvatske svijetu putem prigodnih kovanica s apoenom eura koje će putovati do ruku kolekcionara diljem svijeta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA