Evo što vas očekuje na ovogodišnjoj Jakovlji u Kanfanaru

0

Općina Kanfanar već više od 30 godina potiče uzgoj istarskih volova kroz organizaciju smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Ove će se godine predstaviti izlagači sa 20 volova koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom započeti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg.

Uvod u subotnji dan Jakovlje bit će u petak 29. srpnja kada će se u Parku istarskog vola održati večer etno i ljubavnih šansona Bruna Krajcara. Program se nastavlja u subotu 30. srpnja kada kreće rekreativna biciklijada Kanfanarštinom, a slijedi misa u čast svetoga Jakovlja te sajam lokalnih proizvoda u Parku istarskog vola, na kojemu će posjetitelji moći kušati i kupiti domaće proizvode i suvenire lokalnih proizvođača. Na istom će se mjestu moći pogledati i izložbu lokalnih fotografa na temu Kanfanara i Jakovlje, a centralni dio subotnjeg programa kreće u 18 sati kada će se svečano otvoriti 32. smotra istarskih volova.

Smotru volova svojim će nastupima obogatiti Kulturno-umjetničko društvo Dvigrad, kanfanarske mažoretkinje, ženska klapa Agata i rovinjska limena glazba, koji će i predvoditi povorku volova oko prostora Parka istarskog vola. Nakon završetka smotre, Jakovlja se u Kanfanaru nastavlja zabavnim programom, uz nastupe Maura Staraja i La Bande te Marka Škugora.

Ove se godine očekuje sudjelovanje 20 volova koji dolaze iz cijele Istre, među kojima će se odabrati oni najbolji. Stručna će komisija procjenjivati ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnine, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije. Osim najljepšeg, birat će se i najposlušniji boškarin Istre, a posebno zanimljiva kategorija bit će ona biranja najtežeg vola, u kojoj su posljednjih godina obarani rekordi. Naime, prošle je godine najteži vol na Jakovlji težio čak 1.380 kg, što opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.

 

I ove će godine ususret Jakovlji krenuti program „Šetimana od Jakovlje“ kada će se u ugostiteljskim objektima Kanfanara nuditi prigodni meniji – u pizzeriji „Mamma“ povoljnije će biti cijene pizza „Boškarin“ i „Kanfanar“, a konoba „Mrgani 42“ nudit će tematski meni s tartatom od boškarina, istarskim fužima sa šugom od boškarina i kroštulama za desert.

Istarski vol - boškarin je autohtona životinja - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Ova najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešti u Istri koja je sama za sebe priča o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Ove su životinje nekada bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol Istre, a za očuvanje tradicije i uspomena za koje se brine 15-tak uzgajivača. Hoće li se rekord oboriti ove godine, provjerite posjetom 32. izdanja Jakovlje!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa