NIKOLA RACAN

Fažana bi mogla postati skateboard centar za ovaj dio Europe

0
Nikola Racan
Nikola Racan

„Općina svake godine u proračunu predviđa sredstva, imamo idejno rješenje i troškovnik, ali ideja nikako da bude realizirana“, tako Nikola Racan, predsjednik Skateboard kluba 'August Šenoa' Fažana, priča o projektu Skateboard parka Mediteran u Fažani. 

„Park bi bio površine 1.300 četvornih metara i zadovoljavao bi sve svjetske i olimpijske standarde. Vlasnik bi bila Općina, a udruga bi njime upravljala. Siguran sam da bi privukao skatere iz cijele Europe i da bi dolazili cijele godine“, objašnjava.

Ideja potječe iz 2015. godine kada je u Fažanu na odmor s obitelj došao John Magnusson iz Švedske, jedan od najutjecajnijih svjetskih skejtera .

„Ideja da to bude park koji oslikava vodu, njeno gibanje i valove je naša, a Šveđani su nam pomogli to nacrtati. Izgradnja bi koštala oko dva milijuna kuna. Nakon toga smo održali inicijalni sastanak s Općinom i kad su nam dali zeleno svjetlo, mi smo počeli raditi na tome. Već smo imali rezime skate natjecanja i skateboard filmskog festivala i na temelju toga smo napravili brošuru kojom smo građane upoznali s idejom, a poslije smo je predstavili na Općinskom vijeću“, priča dalje Racan.

Natjecanja organiziraju od 2008. godine, a Vladimir film festival, nezavisni festival filma i fotografije vezanog uz subkulturu skateboardinga, organiziraju od 2011. godine i on u Fažanu dovodi goste iz cijelog svijeta, što je najbolja preporuka za Skateboard park Mediteran.

„Prvi smo u Hrvatskoj došli na tu ideju, htjeli smo da Fažana postane skateboard centar za ovaj dio Europe, ali što vrijeme više odmiče sve smo dalje od toga, jer se u zadnjih pet godina otvorilo puno parkova: u Zaboku, Slunju, Petrinji i u Puli dva parka“, kaže naš sugovornik .        

A Fažana i njen skateboard klub to zaslužuju jer je to bio prvi skateboard klub u Istri u kojemu su se u početku nalazili članovi iz čitave županije. Danas klub broji 70-ak članova, od koji 20-ak aktivnih skatera, a ostalo su ljubitelji filma, glazbe i književnosti. Odatle i naziv kluba po književniku Augustu Šenoi.

„Mi na skateboard gledamo kao na način življenja. Naš način razmišljanja je uvijek bio izvan okvira i taj naziv, koji kao da je pao s Marsa, odražava naš humor, ali i ljubav prema literaturi“, objašnjava Racan.

U početku je lokacija za Skateboard parka Mediteran bila predviđena ispod turističkog naselja Bi Village, a prije dvije godine je premještena između trgovačkog centra Plodine i sadašnjeg skateboard parka. Za skejtanje, kada je vrijeme ružno, klub koristi rampu u zgradi zvanoj Kasarna. „Dobro da imamo i to“, pomalo rezignirano zaključuje Nikola Racan. (Tekst i foto: Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA