Grad Pula proslavio Dan sv. Tome

Gosti iz Sarajeva pohvalili pulsku srdačnost i gostoprimstvo

0
Ivona Močenić i Džemal Hurić
Ivona Močenić i Džemal Hurić

Brojnim programima na više lokacija Pula je svečano obilježila Dan sv. Tome, zaštitnika Grada i Pulske biskupije. Svečanom misom na talijanskom jeziku u Katedrali Uznesenja Marijina započela je proslava svetkovine sv. Tome Apostola. U pulskoj katedrali služene su dvije svete mise tijekom jutra, dok je Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio nadbiskup mons. Dražen Kutleša u večernjim satima. A na pulskom Forumu održani su 5. Dječji folklorni susreti u organizaciji KUD-a „Uljanik“ koje je prigodnim riječima otvorila zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Pohvalno je da djeca njeguju tradiciju i da predstavljaju pjesme, plesove i običaje iz svojih krajeva, ali i prihvaćaju običaje i pjesme iz drugih krajeva“, rekla je zamjenica Močenić te pozvala sve da uživaju u pjesmama i plesu.

U programu Dječjih folklornih susreta sudjelovali su mladi čuvari tradicijske baštine iz Pule, Sarajeva (BiH), Zagreba, Martijanca (Varaždinska županija), Otočca, Pazina, Peroja, Raklja i Barbana.

 

„Zahvalio bih zamjenici gradonačelnika Ivoni Močenić i cijeloj gradskoj upravi, koja je podržala Dječje folklorne susrete, jedne od najboljih susreta u regiji. Imamo priliku putovati svijetom, ali na ovakvo gostoprimstvo, srdačnost i ljubaznost nismo naišli. Zahvaljujem domaćinu i organizatoru KUD-u „Uljanik“ Pula na pozivu za sudjelovanje na susretima, te se nadam da će nas ponovo pozvati“, rekao je Džemal Hurić predsjednik udruženja UTIKUS „Bašlija“ iz Sarajeva, grada pobratima Pule, koji je ujedno zamjenici gradonačelnika Ivoni Močenić uručio prigodan znak pažnje i međudržavnih odnosa.

Rasplesano i veselo bilo je i na Trgu kralja Tomislava, gdje su nastupale plesne skupine Sense&Dance, Art Dance i Cool Step, te nakon njih četvero pulskih mladih glazbenika Lara Demarin, Danijel Moscarda, Valerio Ricchiuto i Devin Juraj. Za kraj večeri okupljene posjetitelje uveseljavao je Laguna bend.

Ispred katedrale, nakon Svečanog koncelebriranog misnog slavlja, održao se peti jubilarni koncert popularne duhovne glazbe pod nazivom „Svetome Tomi u Puli“. Uz domaćina, Bruna Krajcara, nastupali su Sofija Cingula, zbor Milost, grupa Oton i Danijel Damjanović. U prostoru Zerostrase održao se cjelovečernji koncert naziva „Odjeci glazbe“ pulskog mješovitog pjevačkog zbor Cantus PoPuli pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl, koji se svim ljubiteljima glazbe predstavio šarolikim i zanimljivim repertoarom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa