Policajci iz sedam zemalja brinu o sigurnosti turista u Istri

0

''Sigurnost je bitan čimbenik prilikom odabira destinacije za odmor pa tako turisti na biraju samo lijepe zemlje, već i one koje su sigurne. Istra, ali i čitava Hrvatska, već godinama su prepoznate kao sigurne destinacije za odmor. To nikako nije slučajnost. To je rezultata predanog rada policijskih službenika, ali i vašeg doprinosa'', rekao je 4. srpnja u Puli načelnik policijske uprave Alen Klabot, zaželjevši dobrodošlicu stranim policijskim službenicima koji će ovog ljeta boraviti u Policijskoj upravi istarskoj u okviru projekta ''Sigurna turistička destinacija''.

Riječ je o orginalnom projektu hrvatske policije koji se provodi od 2006. godine, a u okviru kojeg je do sada u Hrvatskoj boravilo preko 900 policijskih službenika iz preko 20 zemalja. Ove godine u projektu će sudjelovati oko 100 stranih policijskih službenika koji će zajedno s hrvatskim policajcima brinuti o sigurnosti domaćih i stranih gostiju.

U policijskoj upravi istarskoj projekt ''Sigurna turistička destinacija'' provodi se od 2010. godine, a ovo ljeto hrvatskim policijskim službenicima pomagat će 16 stranih policajaca iz sedam zemalja – Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Italije i Francuske.  Četvero austrijskih policajaca tradicionalno će biti smješteno u Umagu, dok će trojica talijanskih policajaca boraviti u Rovinju. Na pulskom području o sigurnost će brinuti dvoje njemačkih, dvoje mađarskih, dvoje poljskih, dvoje francuskih te jedan slovenski policijski službenik. Svi će oni, noseći svoje nacionalne policijske odore, pomagati hrvatskoj policiji u obavljanu svakodnevnih zadaća, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije sa stranim turistima. Pomagat će u prevenciji protupravnih ponašanja, poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a svojim sunarodnjacima bit će na usluzi i glede pružanja servisnih informacija.

Poljski policijski službenik Mateusz Kozera do sada još nije imao prilike sudjelovati u ovom projektu međunarodne policijske suradnje u Hrvatskoj tako da se raduje suradnji s kolegama u Puli. Za razliku od njega, mađarskom policajcu Gaboru Jankovicsu ovo je već četvrta godina da boravi u Puli te je zadovoljan što je ponovno dobio priliku biti dio projekta ''Sigurna turistička destinacija''.

''Neki od vas već su imali prilike boraviti u Istri, a neki su ovdje prvi put, no vjerujem da ćete se svi vrlo brzo uklopiti i da će ovo biti još jedna uspješna godina suradnje. Ova turistička sezona, s obzirom na najave dolaska velikog broja turista, bit će svakako izazovna u sigurnosnom smislu, no hrvatska policija će u suradnji s vama poduzeti sve da se turisti ovdje osjećaju sigurno i da zadržimo imidž sigurne turističke destinacije'', rekao je načelnik Klabot. (Foto i video: PU istarska/Youtube Kanal MUP-a)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa