Ravnić na kongresu svjetske Liberalne internacionale

0
Ilhanu Kyuchyuki, Marko Ravnić i Hakima El Haité
Ilhanu Kyuchyuki, Marko Ravnić i Hakima El Haité

U glavnom gradu Bugarske, Sofiji, održao se od 30. lipnja do 4. srpnja, 63. po redu Kongres Liberalne internacionale (LI - Liberal International), svjetske organizacije koja okuplja najutjecajnije liberalne i progresivne političke stranke i organizacije. 

Više od 250 liberalnih predstavnika iz 60 zemalja svih dijelova svijeta, razgovarat će o tome kako liberali, na tragu pandemije i novog rata u Europi, mogu utjecati i oblikovati godine pred nama. Na poziv predsjednice LI-a, gđe Hakime El Haité, na kongresu sudjeluje i predstavnik IDS-a, član predsjedništva Marko Ravnić i načelnik Ližnjana.

„U 75 godina djelovanja, Liberalna internacionala postala je snažna svjetska mreža za promicanje liberalizma, individualnih sloboda, ljudskih prava, vladavine prava, tolerancije, jednakosti mogućnosti, socijalne pravde i slobodne trgovine, stoga nam je veliko zadovoljstvo, pa i priznanje sudjelovati u ovogodišnjem, jubilarnom, kongresu“, istaknuo je Ravnić. 

Poručio je da, često, naše vrijednosti uzimamo zdravo za gotovo, a zaboravljamo da za iste u brojnim krajevima svijeta ljudi doslovno umiru: „Zato ne smijemo dozvoliti da nam se ona uskraćuju, a vidimo na primjeru SAD-a i prava žena na izbor, koliko malo treba da se učini korak natrag u ljudskim pravima.“

 

IDS-ov je delegat, u sklopu kongresa, održao niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima LI-a, pa je tako predstavio predsjednici Hakimi El Haité i supredsjedniku ALDE-a Ilhanu Kyuchyukiju sve posebnosti Istre, posebice u pogledu uvažavanje različitosti i tolerancije. Govorilo se i o velikom problemu povećanja cijena dobara i energenata te su razmijenili mišljenja kako se s tim suočiti na nacionalnom, odnosno lokalnom nivou.    

Također, Ravnić je s neizvršnim potpredsjednikom LI-a Emilom Kirjasom razgovarao o dugogodišnjoj suradnji između Liberalne internacionale i IDS-a.  Kirjas je, tom prigodom, poručio:“Susreli smo se na granici Europske unije, najvećeg političkog postignuća prošlog stoljeća i pod vodstvom naših predstavnika nastojat ćemo ponuditi rješenja za brojne izazove s kojim se liberalni svijet suočava.

Sada više nego ikad, u 2022. godini, svi razumijemo i osjećamo duboko značenje vrijednosti za koje se LI bori od samog osnutka, odnosno od 1947. Klimatske promjene, oružani sukobi, pandemija, ugrožene demokracije, val autoritarizma i populizma - naš svijet se mijenja! Naš svjetski poredak je ugrožen, i zato pozivamo vlade da se obvežu na vrijednosti Opće deklaracije o ljudskim pravima“, zaključio je Kirjas.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA