ADA DAMJANAC

Priča o usponu i padu nekada najmoćnije istarske SDP-ovke

1
Ada Damjanac dok je bila saborska zastupnica (foto: Patrik Maček/PIXSELL)
Ada Damjanac dok je bila saborska zastupnica (foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Ada Damjanac, bivša načelnica Općine Fažana, bivša saborska zastupnica i bivša predsjednica Općinskog vijeća Fažane, u Istri je jedinstven primjer vrtoglavog rasta i još bržeg pada u politici. Bilo je u posljednja tri desetljeća mnogo sličnih slučajeva, svjedočili smo uzletima i padovima, ali malo je političara imalo tako strelovit uspon poput Ade Damjanac, ali i tako sramotan pad poput nje.          

Ada Damjanac rođena je u Puli 1956. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Puli, gdje 1976. godine završava Pedagošku akademiju kao najbolja studentica generacije. Dobitnica je i nagrade Sveučilišta u Rijeci, čime je stekla zvanje nastavnice fizike i tehničke kulture. Iste godine zapošljava se u Mrkoplju (Gorski Kotar) i ostaje do 1978. godine, kada kao učiteljica fizike, tehničke kulture i informatike dolazi u Osnovnu školu Fažana. Zbog svog rada i rezultata u struci unaprijeđena je u zvanje mentorice.

Na lokalnim izborima 2009. godine, nakon osam godina vladavine IDS-a, kao kandidatkinja SDP-a postala je načelnica Općine Fažana.

No, njezin pravi politički uspon započinje 2011. godine nakon raskola u istarskom SDP-u, kada se županijska organizacija stranke podijelila na članove koje su bili za suradnju s IDS-om i one koji su bili protiv bilo kakve suradnje. Ada Damjanac bila je protiv suradnje s najvećom istarskom strankom, što joj je postao neprocjenjivi politički benefit kada je središnjica s Iblerovog trga u Zagrebu 'zaratila' s IDS-om.          

Miljenica Zorana Milanovića

Tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije skrivao antipatiju prema IDS-u, a Ada Damjanac dodatno ga je 'kupila' svojim ustrajnim stavom o odbijanju ugovora za Brijuni Rivijeru, što je bio stav središnjice SDP-a.

Nagrada je stigla već na parlamentarnim izborima krajem 2011. godine, kada se Damjanac našla na 12. mjestu liste Kukuriku koalicije u VIII. izbornoj jedinici. Bio je to interesni savez nekoliko lijevih stranaka, pa su se na istoj listi našli Zlatko Komadina, Damir Kajin, Ivan Nino Jakovčić, Tanja Vrbat, Peđa Grbin, Valter Boljunčić, Ada Damjanac i Giovanni Sponza, političari koji se samo nekoliko mjeseci kasnije više neće ni pozdravljati međusobno.

Ada Damjanac je tada umjesto Zlatka Komadine ušla u Sabor, a svoj vrhunac doživjela je 7. prosinca 2012. godine kada je Predsjedništvo SDP-a raspustilo pulsku i županijsku stranačku organizaciju, a Adu Damjanac imenovalo povjerenicom županijske organizacije SDP-a, čime je postala glavna osoba istarskog SDP-a do prvih unutarstranačkih izbora.

U svibnju 2013. održani su lokalni izbori, pa tako i za načelnika Općine Fažana, na kojima je Damjanac pobijedila već u prvom krugu. Njezino zlatno političko doba trajalo je od svibnja 2009. godine do studenog 2013. godine.

Prve pukotine na njezinoj do tada besprijekornoj karijeri počele su se nazirati na jesen 2013. godine na unutarstranačkim izborima u SDP-u. Za predsjednicu istarskog SDP-a kandidirale su se tri žene – Maja Šarić, Tanja Vrbat i Ada Damjanac. Tanja Vrbat odustala je neposredno uoči izbora, pa su članovi stranke na izborima, održanim 21. studenog 2013., birali između Maje i Ade. Maja Šarić osvojila je 53%, a Ada Damjanac 47% glasova, što joj je bio prvi politički poraz u karijeri.

Nekoliko neugodnih afera

Nakon toga njezin politički put obilježilo je nekoliko neugodnih afera.

Najprije je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 21. kolovoza 2014. pokrenulo protiv nje postupak jer je od prosinca 2011. godine do veljače 2012. godine uz plaću saborske zastupnice primala i naknadu za volontersko obnašanje dužnosti općinske načelnice. Zbog toga je bila kažnjena s 5.000 kuna novčane kazne.

Na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ponovo se našla 28. travnja 2016. godine. Tada je protiv nje pokrenut postupak jer ni nakon pisanog poziva nije Povjerenstvu u danom roku predala pravilno i potpuno ispunjeni obrazac izvješća o imovinskom stanju povodom prestanka obnašanja dužnosti zastupnice. Povjerenstvo je na sjednici 14. listopada 2016. utvrdilo da načelnica Fažane Ada Damjanac ipak nije povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

No, Zoran Milanović i dalje je računao na nju, pa se našla na listi za Sabor na izborima 2015. i 2016. godine.

Međutim pravi problemi za nju počinju u siječnju 2017. godine kada je Uskok načelnicu Općine Fažana i bivšu saborsku zastupnicu optužio da je zlouporabila svoj položaj i ovlasti te nezakonito zaposlila direktora tvrtke Komunalac Fažana.

Na izborima 2017. godine, kandidat za načelnika Fažane postao je njezin dotadašnji zamjenik ali i stvarni načelnik za vrijeme njezinog mandata, Radomir Korać. Ada Damjanac izabrana je za njegovu zamjenicu.

Iduće godine Damjanac je kažnjena i zbog izbjegavanja primjene Zakona o javnoj nabavi - Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske potvrdio joj je novčanu kaznu od 10.000 kuna zbog izbjegavanja obavezne primjene Zakona tijekom veljače i ožujka 2012. godine, u vrijeme dok je bila načelnica Općine.

Teret optužnica postajao je sve teži

Teret optužnica postajao je sve teži, ali to fažanskom SDP-u nije smetalo. Nakon izbora 2021. godine, budući da je zakonom ukinuta funkcija zamjenika načelnika općine, izabrali su je za predsjednicu Općinskog vijeća. Na toj dužnosti ostala je sve do presude Vrhovnog suda, kojom je osuđena na kaznu od deset mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja, s rokom kušnje od dvije godine.

Na sjednici Općinskog vijeća od 21. veljače 2022., odstupila je sa svih dužnosti, te je na mjesto predsjednika Općinskog vijeća imenovan Timotej Pejin, a umjesto nje u Vijeće je ušao Edi Radin. Ada Damjanac je u svojoj ostavci kao obrazloženje navela osobne razloge.

U deset godina bivša fažanska načelnica prošla je put od osobe od najvećeg povjerenja Zorana Milanovića do napuštanja svih političkih dužnosti zbog presude. (Nenad Čakić)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA