Kult plave kamenice:

Denis Ivošević je po svemu superioran Kristijanu Stančiću

0
Denis Ivošević i Kristijan Stančić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Denis Ivošević i Kristijan Stančić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Kristijan Staničić nedavno je ponovo, na još četiri godine, izabran za direktora Hrvatske turističke zajednice. Staničić de facto nije imao formalnog protukandidata. Staničićev reizbor označuje jedam od gorih antimeritokratskih, ali i regionalnih skandala u ionako skandaloznoj hrvatskoj politici, piše ugledni gastro portal Kult plave kamneice.

Ovdje nije toliko bitna činjenica da je gospodin Staničić tipičaj primjer bezličnog birokrata koji je kadar baš sve, pa tako i aktualni debakl s novim Michelinovim vodičem tretirati kao uspjeh, i to kao uspjeh državne turističke politike. Ovdje nije najvažnija ni činjenica da je HTZ već dulje vrijeme neizbježno mjesto ismijavanja zbog niza genijalnih njenih poteza u području gastronomskog i hotelijerskog posla. Ovdje je važno nešto drugo, što zorno govori o promašenosti turističke politike u Hrvatskoj.

 

Istra je uvjerljivo najuspješnija hrvatska turistička regija. Istra je najuspješnija po fizičikim i financijskim rezultatima, po broju dobrih hotela i kampova, pa čak i po trajanju sezone. Istra je uvjerljivo najuspješnija jadranska hrvatska regija kad je riječ o gastronomiji, i kad je riječ o vinarstvu. Gastronomija i vinarstvo esencijalni su elementi turističke industrije. Kako je onda, pobogu, uopće moguće da Istra, kao uvjerljivo najuspješnija hrvatska turistička regija, ne može imati ni direktora Hrvatske turističke zajednice ni ministra turizma? 

Ministrica turizma, podsjetimo, jedna je gospođa iz Karlovca koja je završila zagrebački Prometni fakuktet, a direktor HTZ-a ponovno je postao nesretni gospodin Staničić. Nula bodova i nula formalnog utjecaja za Istru.

Novi direktor Hrvatske turističke zajednice trebao je postati Denis Ivošević, dugogodišnji direktor Istarske turističke zajednice. Gospodin Ivošević stručnjak je za gastronomiju, vinarstvo, hotelijerstvo, uljarstvo i brendiranje destinacija. Čovjek je, dakle, višestrukii stručnjak s fenomenalnim rezultatina; Ivošević je, govorimo li o rezultatima, Zlatko Dalić ili Ante Kostelić hrvatskog turizma. Što očito nije dovoljno da postane direktor Hrvatske turističke zajednice. Tu je i Veljko Ostojić, vjerojatno najbolji ministar turizma u zadnjih dvadesetak godina, sadašnji direktor Hrvatske udruge turizma.

Staničićev CV toliko je inferioran Ivoševićevom i Ostojićevom da sam podatak kako je taj čovjek umjesto nekog od ove dvojice ponovno izabran za direktora HTZ-a predstavlja prvorazredni antimeritokratski skandal. No, činjenica da Istra, kao najmodernija, najbolje organizirana i najuspješnija hrvatska turistička regija ne može imati ni direktora Hrvatske turističke zajednice ni ministra turizma, dubinski je politički skandal s potencijalnom dalekosežnim posljedicama, piše Kult plave kamenice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa