svetica kod šišana

Bunkerman: 'Tvrđava bez topova je kao muškarac znaš bez čega'

0
Zlatko Devedžić - Bunkerman (foto: HRT)
Zlatko Devedžić - Bunkerman (foto: HRT)

Dobrodošli na Sveticu kod Šišana. Kad je vrijeme bistro, vidi se pola Jadrana, sve do Velebita. Ali nas zapravo zanima ono što je ispod zemlje, piše HRT s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

Svetica kontrolira sve plovne pravce sjevernog Jadrana. Već je Austrougarska ovdje izgradila vojnu utvrdu. No Jugoslavija je sagradila tajni podzemni grad. Kroz utvrdu nas vodi Zlatko Devedžić - Bunkerman, predsjednik Nacionalne udruge za fortifikacije, koji je 50 godina proveo u istraživanju utvrda cijelog svijeta.

Za vrijeme bivše Juge ovdje se nalazila mrtva straža. Prvo se pucalo, a tek onda pitalo tko ide. Jer ovo je bio top secret objekt. - Nitko uopće nije znao da ovo postoji. Ljudi koji su živjeli u Šišanu, u Puli, nitko živ nije znao za ovo, kaže Bunkerman.

 

Kad je otišla JNA, sazidala je i urušila ulaz. Bunkerman ga je otkrio prije 20 godina. Najviše ga je, kaže, oduševio ulaz - kao u podmornici. Kroz njega krećemo duboko u podzemlje. Na 27 metara ispod zemlje vratili smo se u vrijeme Hladnog rata. Kaže Zlatko, Svetica je jedina ovako sačuvana utvrda...Pola kilometra tunela i zaklona od moguće nuklearne ugroze. Tu su spavaonice za 90 vojnika, ventilacijske sobe, labirint hodnika i prolaza. I naravno - naoružanje. Topovi s dometom 18 kilometara čuvali su Kvarnerska vrata. 

- Mi bi voljeli jako da se vrate topovi jer tvrđava bez topova je kao muškarac znaš bez čega, šali se Bunkerman Zlatko, donosi HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa