Možemo! protiv Pula Music Weka

'Koji grad dopušta ovakve manifestacije u najužoj gradskoj jezgri'

0
S otvorenja Pula Music Weeka (foto: Luka Batelić)
S otvorenja Pula Music Weeka (foto: Luka Batelić)

"Nakon dvije godine protupandemijskih restrikcija, svakako je lijepo vidjeti da se društveni i kulturni život vraća u našu svakodnevicu, bilo da je riječ o gastronomskim manifestacijama, festivalima različitih sadržaja i karakteristika, ili o koncertima, izložbama i drugim sadržajima takvog tipa", poručuje pulski Možemo!, čije priopćenje objavljujemo u nastavku:

"Međutim ti sadržaji mogu biti upitne vrijednosti ukoliko stvaraju veliki problem za lokalno stanovništvo i ukoliko naprežu ionako ograničenu lokalnu infrastrukturu i njezine resurse, a javne površine i parkirališta ustupaju organizatoru bez ikakve naknade!

 

Možemo! se uvijek zalaže za turizam koji je odgovoran prema svojoj sredini i svojim građanima i koji u središte razvoja stavlja građane i njihove potrebe, a ne kratkoročne i uskogrudne interese privatnih investitora.

Građanima je obećan povratak života u centar grada - a umjesto da se stvaraju preduvjeti za život u njemu, od njega se radi frankensteinovo čudovište i forsiranim sadržajima se još više tjera stanovnike iz njega. Starogradska jezgra tako ljeti postaje turistificirani resort, komunalni horor, a zimi društvena pustinja.

Ovdje se posebno misli na sedmodnevni festival EDM glazbe u sklopu Pula Music Weeka koji je započeo sinoć.

Sedam dana plesne glazbe u svakodnevnom trajanju od 18 do 2-4 sata ujutro gdje se, prema riječima organizatora, očekuje i oko 10.000 posjetitelja.

Manifestaciju smatramo problematičnom iz više razloga i tražimo od organizatora ali i od gradske uprave odgovore na sljedeća pitanja:

- Zašto je događaj planiran usred ionako intenzivne turističke sezone, od 30. 6 do 06.7.?
- Zašto je dopušteno da to bude lokacija u centru grada?
- Zašto se nisu koristile lokacije koje su prostorno prigodnije za tako veliku manifestaciju? (Punta Christo, Muzil...)

- Koji još grad u Hrvatskoj i Europi i svijetu dopušta ovakve manifestacije u najužoj gradskoj jezgri, u razdoblju koji je ionako opterećen velikim priljevom turista? Primjerice, Exit u Novom Sadu je na Petrovaradinskoj tvrđavi, Ultra u Splitu je bila na Poljudu (i to samo dva dana!), a sada su sve manifestacije na udaljenoj gradskoj plaži Žnjan.

- Jesu li napravljene studije koje govore o pozitivnim i negativnim posljedicama ovakve manifestacije za grad i kvalitetu života u gradu? Ako nisu, na osnovu čega se može tvrditi da ovakvi događaji imaju višestruke benefite za gospodarski i društveni život grada?

- Imaju li građani u okolici Arene pravo tražiti odštetu zbog narušavanja kvalitete života? Ako imaju, je li gradska uprava to izravno i jasno komunicirala, kao što ih putem letaka uvjerava da sedam dana buke i prostornog nereda u suštini znači da će im život biti bolji?

- Hoće li sutra gradska uprava imati žalopojke o pustom gradu i raditi inicijative “dođi u grad”, a izravno je odgovorna za potencijalno daljnje raseljavanje i odumiranje gradske jezgre ovakvim manifestacijama? Poruka ovakvih sadržaja je “otiđi iz grada”. Podsjećamo da ovo nije jednokratni događaj jer je Sporazum potpisan na 10 godina!

- Zašto pročelnica za kulturu, zajedno s gradonačelnikom, govori kako nam “može biti čast” da smo domaćini ovakve manifestacije kada ne postoje nikakvi uvjerljivi argumenti i dokazi da je riječ o sadržaju koji osnažuje društveni i kulturni život grada, već upravo suprotno, može ga u potpunosti dokrajčiti?

- Zašto gradska jezgra ne bi bilo obogaćena kulturnim sadržajima od lokalne zajednice za lokalnu zajednicu, a turisti su dobrodošli gosti i da na taj način žive naš život, umjesto da mi u svom gradu moramo živjeti njihov?

- Zašto su javne površine: Trg Ozad Arene, okolica Arene, parkirališta Karolina i Mandrač, Valerijin park, Park Nimfej, Park Franje Josipa I., Riva (cijeli parking Carinski gat) te naravno i sama Arena ustupljeni bez ikakve naknade!
- Zašto grad snosi troškove energenata, te troškova čišćenja Arene do iznosa od 100.000,00 kn?

Ne zaboravimo da je za vrijeme festivala na snazi i kontroverzan ugovor s privatnom zaštitarskom službom, koja obavlja posao koji bi trebale obavljati javne službe, a koji sadrži klauzulu o tajnosti.

Mogli bi dalje još nabrajati, no vjerujemo da ovo kvalitetno sažima probleme na koje će naići naši sugrađani.

Društveni život DA, kulturni život DA, festivali i koncerti DA, turizam DA - ali onaj koji je odgovoran i koji uključuje lokalnu zajednicu i njezine potrebe. Suštinski, ovo što nam se predstavlja kao super program je pretvaranje Pule u još jednu kulisu i destinaciju na obali, a ako sumnjate u posljedice koje iza toga dolaze, pogledajte samo kako danas izgledaju središta Dubrovnika, Splita ili Zadra", propćeno je iz Možemo! Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa