'Prijelaz na EURO'

Veliki interes poduzetnika s Pazinštine za radionicu o euru

0

U Tinjanu je 30. lipnja održana edukacija na temu „Prijelaz na EURO“ koju su organizirali Razvojna agencija Srce Istre i Udruženje obrtnika Pazin, a koju su provele Anita Jurjević i Tanja Jurković (Retail DNA).

U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin, predsjednica Udruženja obrtnika Pazin, Karmen Gašparini i u ime Razvojne agencije Srce Istre, Claudia Pučić.

 

U interpretacijskom centru - Hiža istarskog pršuta u Tinjanu, okupio se velik broj poduzetnika koji su prisustvovali s namjerom informiranja u svrhu što bolje pripreme za nadolazeće razdoblje prilagodbe prijelaza na novu valutu – EURO.

U prvom dijelu edukacije predstavljeni su važni datumi u procesu prilagodbe, među kojima je i 12. srpnja 2022. kad će se službeno donijeti odluka o uvođenju eura i kojom će se definirati fiksni tečaj  konverzije kao priprema za početak novog razdoblja kad EURO postaje službena valuta.

Razdoblje tranzicije, odnosno razdoblje prelaska na novu valutu može se podijeliti u tri ključna razdoblja, a to su razdoblje pripreme , razdoblje dvojnog optjecaja i razdoblje nakon dvojnog optjecaja, a sudionicima su predstavljene važne informacije u prilagodbi računovodstvenog i financijskog upravljanja, prilagodba informacijskih sustava, upravljanje gotovim novcem te informiranje i priprema djelatnika.

Kako bi se smanjila zabrinutost potrošača o mogućnosti povećanja cijena, prezentiran je etički kodeks kao mjera stvaranja sigurnog okruženja za potrošače te dvojno iskazivanje cijena kao mjera za sprječavanje neopravdanog povećanja i neispravnog preračunavanja cijena.

U drugom dijelu radionice predstavljene su i nove promjene koje je donio novi Zakon o zaštiti potrošača i sudionici su upoznati s bitnim pravilima po pitanju prikazivanja popusta i ostalih stavki važnim za njihovo poslovanje.

Radionica je polučila dobre rezultate, omogućila poduzetnicima da na vrijeme započnu proces prilagodbe, a u pauzi su sudionici imali i priliku za umrežavanje što je dodana vrijednost ovakvih edukacija i radionica, a koje će Razvojna agencija Srce Istre i Udruženje obrtnika Pazin i dalje provoditi, a sve s ciljem osluškivanja potreba poduzetnika te poticanja gospodarskog razvoja, propćeno je iz Razvojne agencije Srce Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa