Sanja Radolović Možemovcima:

'Nikad ne bih podigla ruku da Rojc postane ustanova kakvu ste vi predložili!'

0
Sanja Radolović (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Sanja Radolović (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Na sjednici Gradskog vijeća Pule ponovo su se sukobili bivši koalicijski partneri SDP i Možemo!, a do konflikta je ponovo došlo zbog Društvenog centra Karlo Rojc. Podsjetimo, ranije se puno prašine podiglo oko činjenice da je analizu stanja u Karlo Rojcu 2017. godine radio Teodor Celakoski, danas jednog od vodećih Možemovaca na nacionalnoj razini. Premda je analiza rađena prije pet godina, do danas se ne zna točan broj udruga u samoj ustanovi te koliko njih prostore koristi nelegalno. Vijećnica SDP-a Sanja Radolović dočekala je priliku da Možemovce ponovo napadne na spomenutu temu.

„Zanima me dali se od 2017. naovamo, kada se angažiralo gospodina Celakoskog za analizu išta promijenilo u Karlo Rojcu. Tada smo saznali da 105 udruga legalno koristi prostore. Koliko nama zapravo novaca odlazi na financiranje istoga, imamo li podatke koliko je udruga tamo nelegalno, budući da prozivamo ljude koji su nelegalno u stanovima Grada Pule, provokativna je bila Radolović, na što joj je vijećnik Možemo! Noel Mirković odgovorio kako odgovornost za Rojc snosi njihova bivša koalicija, ali i bivša vlast.

„Gospođa Radolović često proziva Rojc. Ovo Gradsko vijeće i naša koalicija imali su priliku u proračun staviti javnu ustanovu Rojc, pa bi se vjerojatno imalo spisak svih prostorija te znalo kako i koje se koriste. Grad je svojim odnosom prema Rojcu napravio sve što je mogao da se do spiska ne dođe. Žao mi je, Grad je mogao puno više napraviti do sada. Rojc nije kriv za to, govorio je Noel Mirković dok mu je netko od ostalih vijećnika bez upaljenog mikrofona poručio da „izmišlja“. 

 

Odgovor nije zadovoljio ni samu Radolović, koja je nastavila u sličnom tonu, kazavši kako „nikad, ali nikad, u kakvoj god koaliciji bila, ne bi digla ruku da Karlo Rojc postane ustanova kakvu su oni predlagali.“

„Određene udruge i dalje su nelegalno unutra, da i dalje ne plaćaju pričuvu ni račune za smeće, a sve ste to htjeli upakirati da košta sedam milijuna kuna. Ne želite prodavati gradska zemljišta, ne želite privatne investicije, ne znam na koji način mislite napuniti gradski proračun, samo želite formirati gradske ustanove.  Kako biste sve to riješili ako vaš stranački kolega, kojem ste iz proračuna Zelene Istre 2017. godine isplatili novac i koji nije napravio ništa, kako biste potrošili proračunski novac, opet bili na sisi javnog novca, svjesno bili u sukobu interesa, za što smo danas usvojili kodeks, i još se usudite nas prozivati za to što ne želimo potrošiti 7 milijuna kuna iz gradskog proračuna za formiranje ustanove u kojoj je 50% korisnika nelegalno.“

Vijećnici SDP-a odgovorila je i predsjednica Vijeća Dušica Radojčić, kazavši da je njeno izlaganje prepuno “netočnih informacija, insinuacija i krivih interpretacija“, te da se stalno vraća na nešto što je već potvrđeno kao netočno. „Radi se o tome da je javna ustanova koju smo predložili za Rojc trebala sama riješiti svu nebrigu o samoj zgradi u kojima je 110 udruga civilnog društva i kojem su ugovori istekli 2019. zbog čega je potrebno napraviti kriterije za raspis javnog natječaja“ kazala je Radojčić. Tezu o tome da Možemo! nema ideju kako napuniti proračun opovrgnula je ranije iznijetom idejom o reviziji ugovora kojeg Grad ima s Arheološkim muzejom, u kojem muzej u potpunosti zadržava zarađeni iznos od nekretnine koja pripada Gradu Puli. Radolović se potom još jednom javila i kazala kako ta ideja nije plod platforme Možemo!, već jedna od zajedničkih ideja bivše koalicije do koje se došlo u veljači. (Roberto Rauch)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA