katarina Nemet:

'Hitno potreban alternativni granični prijelaz za sjevernu Istru'

0
Katarina Nemet
Katarina Nemet

Katarina Nemet, zastupnica IDS-a, 20. svibnja je u Hrvatskom saboru upozorila na problem otežanog prelaska granice s kojim muku muči stanovništvo pograničnih područja jednog dijela Istarske županije, posebno dnevni migranti iz sjeverne i sjeverozapadne Istre koji svakodnevno putuju na posao u Sloveniju ili Italiju i pogotovo u turističkoj sezoni, puno vremena gube na putovanje i čekanje na graničnim prijelazima.

Nemet je na taj problem već upozorila i to uoči početka prošlogodišnje turističke sezone te se s upitom obratila i Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Božinoviću te dobila odgovor da će se na graničnom prijelazu Plovanija-Sečovlje pokušati iznaći alternativni pravac koji bi koristilo lokalno stanovništvo i time izbjeglo čekanje u koloni prilikom dolaska na granični prijelaz te kako je između granične policije Hrvatske i Slovenije dogovoreno da će se granične kontrole nad lokalnim stanovništvom provoditi na maksimalno ubrzan način, kako bi im se olakšao prijelaz granice.

 

„Međutim, eto nas godinu dana kasnije pred novom turističkom sezonom, no spomenutog alternativnog pravca ni dandanas nema! S tim da treba naglasiti kako ni to, čak i da je realizirano, ne bi predstavljalo odgovarajuće rješenje jer bi ta alternativna prilazna cesta samo donekle ubrzala dolazak do postojećeg graničnog prijelaza, a na njemu opet treba čekati u koloni, odnosno kolonama, sa svim ostalim vozilima“, kazala je Nemet i dodala da bi jedino pravo rješenje bio alternativni granični prijelaz na kojem bi se prijelaz dozvolio samo lokalnom stanovništvu i onima koji su zbog posla primorani koristiti granični prijelaz. 

Apelirala je i na Ministarstvo unutarnjih poslova i ministra Božinovića da u što skorijem roku, a svakako prije glavne turističke sezone, definiraju alternativni malogranični prijelaz na sjeverozapadu i sjeveru Istarske županije te tako pomognu velikom broju tamošnjih žitelja koji su primorani svoju egzistenciju rješavati svakodnevnim migracijama u drugu državu.

„Kada im već nismo omogućili da u svojoj zemlji nađu pristojan i prihvatljiv posao, što je opet jedna druga vrlo važna tema, pomozimo im bar u ovoj nezavidnoj situaciji u kojoj će se vrlo skoro po tko zna koji puta naći“, zaključila je Nemet.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA