U Pazinu rasprava o homofobiji. Anketu ispunilo samo 106 učenika

0

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina organiziralo je panel raspravu na temu: „Je li Pazin spreman na dugine boje?“, a koja se održala 17. svibnja u velikoj dvorani Spomen doma.

Gosti panel rasprave bili su: Sabina Morosini Turčinović iz Društva psihologa Istre, Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, Ana Bačić iz Udruge „Proces“ iz Pule te Ivona Orlić iz Etnografskog muzeja Istre – Museo etnografico dell'Istria. Moderatorica panela bila je Katarina Bratulić.

U prvom bloku rasprave gošće su predstavile sebe i svoj rad u sklopu organizacija u kojima djeluju, a koje se tiču LGBTIQ+ tema. Nakon toga, posjetitelji su imali priliku pogledati kratkometražni film pod nazivom: „Čekajući Axela“, čiji je glavni akter, transrodna osoba iz Pule koja se među prvima u Hrvatskoj odlučila na zahvat promijene spola, a film prati njegove prve doticaje s medicinskim sustavom i prikazuje probleme s kojima se na putu tranzicije susretao.

Axel Grgorić je također bio gost i zajedno sa svojom djevojkom Mary Štelko opisao je publici što znači biti transrodna osoba, s kojim se problemima susretao kroz život, kakva mu je bila podrška okoline i što ga sve još čeka na putu do potpune tranzicije. Publika je, iako malobrojna, bila izrazito zainteresirana za tu tematiku i postavljala zanimljiva pitanja na koja su i Axel i Mary vrlo otvoreno i bez zadrške odgovarali.

 

A nakon što su ispucana sva pitanja publika je jednoglasno Axelu otpjevala „Sretan rođendan“ jer mu je, eto, upravo na taj dan pao i rođendan. Potom je Jadranka Mrak, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina, predstavila rezultate ankete pod nazivom: „Mišljenja i stavovi mladih u Pazinu o LGBTIQ+ temama“ koja je bila sastavljena i upućena ravnateljima pazinskih srednjih škola da ju proslijede učenicima na ispunjavanje.

Anketu je ispunilo svega 106 učenika što upućuje na mišljenje kako je negdje došlo do greške u komunikaciji, a što su nam potvrdile i prisutne učenice koje su izjavile kako do njih anketa nije došla. Iako je u odnosu na veliki broj učenika koji pohađaju pazinske srednje škole broj poslanih odgovora mali, iz rezultata je vidljivo da većina od ovih 106 učenika želi da se o tim temama više obrađuje u školi, jer su im najčešći izvori informacija društvene mreže, televizija i časopisi. Nakon ankete, panelistkinje su ponovno pozvane na pozornicu gdje su i same dale svoj osvrt na rezultate ankete, a generalni zaključak je da je strah od nepoznatog duboko ukorijenjen u ljudski genom i da se određeni strahovi mogu pobijediti edukacijom, raspravama, primjerima dobre prakse i da je svaka borba za ljudska prava dugotrajan proces na kojem se treba raditi dokle god se stanovništvo ne senzibilizira u dovoljnoj mjeri da različito prihvati kao normalno.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa