udruga duh stare fažane:

'Ministarstvo podnosi optužne prijedloge protiv Općine Fažana'

0
Fažana (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Fažana (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Postupajući prema prijavi u vezi sumnji u nezakonito postupanje Općinske uprave po pitanju provedbe nekih od postupaka javne nabave i jednostavne nabave, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provelo je upravni nadzor nad provedbom Zakona o javnoj nabavi u Općini Fažana, te, s obzirom na utvrđene prekršaje, podnosi optužne prijedloge nadležnom prekršajnom sudu.", priopćeno je 16. svibnja iz Udruge Duh stare Fažane. Priopćenje objavljujemo u nastavku.

"U zapisniku upravnog nadzora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja utvrđeno je, između ostalog, da Općina Fažana nije dostavila Ministarstvu svu traženu dokumentaciju u vezi ugovora od preko 5 milijuna kuna sklopljenog s trgovačkim društvom Komunalac Fažana d.o.o (?) zbog čega Ministarstvo podnosi jedan od optužnih prijedloga protiv odgovorne osobe i protiv Općine Fažana temeljem navedenog čl. 443 st. 1 Zakona o javnoj nabavi.

Uz navedeno, upravni nadzor je zatražio od Općine Fažana očitovanje o vrijednosti nabave za utrošak javne rasvjete u 2020. i 2021. s relevantnom dokumentacijom (preslike ugovora, narudžbenica, računa i sl.), međutim, Općina Fažana ni u ovom slučaju nije dostavila traženu dokumentaciju. Također, utvrđeno je i da u istom razdoblju nije proveden ni otvoreni postupak javne nabave za nabavu električne energije za utrošak javne rasvjete.

U sva tri slučaja kršen je Zakon o javnoj nabavi, za što su propisane kazne do milijun kuna po pojedinom utvrđenom prekršaju. Naravno da je zapanjujuće i vrlo indikativno da Općina Fažana čak godinu dana nije dostavila traženu dokumentaciju, odnosno - da će iz općinskog proračuna radije platiti iznimno visoke kazne nego dostaviti dokumentaciju.

Naime, uz odgovornu osobu (načelnik Radomir Korać), prekršajna prijava podnosi se i protiv same Općine, a propisana kazna (što bi u ovom slučaju moglo iznositi do 3 milijuna kuna) će biti plaćena iz proračuna Općine, sredstvima koji pripadaju svim mještanima. Koliko dobrih i korisnih stvari Općina Fažana može napraviti za 3 milijuna kuna, umjesto da se takva sredstva troše na ovakvo potpuno neshvatljivo i neprihvatljivo postupanje načelnika Radomira Koraća?

 

Neovisno od ove prijave udruge DSF iz travnja 2021. godine, koja je rezultirala podnošenjem gore navedenih optužnih prijedloga, u međuvremenu su podnesene i druge prijave nadležnim organima i institucijama, jer postoje indikacije, informacije i sumnje da su se počinila i mnoga druga prekršajna, a moguće i kaznena djela, kao i da se značajan broj nepravilnosti u radu Općinske uprave sustavno i više godina unazad prikrivao netransparentnim postupanjima načelnika Radomira Koraća i bivše donačelnice i predsjednice Općinskoga vijeća, Ade Damjanac, (koja je, podsjetimo, pravomoćno osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti u veljači ove godine, zbog čega je i morala odstupiti s mjesta predsjednice Općinskog vijeća, kao i svih drugih javnih dužnosti).

Za neke od podnesenih prijava primili smo obavijesti od nadležnih tijela nadzora, da su nadzori već u tijeku, a za neke druge očekujemo da će uskoro početi. Također smo zaprimili obavijest Povjerenika za informiranje Republike Hrvatske o provedenom inspekcijskom nadzor nad Općinom Fažana u odnosu na primjenu Zakona o pravu na pristup informacija, te je utvrđen doista velik broj nepravilnosti (u privitku šaljemo obavijest o Inspekcijskom nadzoru Povjerenika za informiranje).

Lidija Udovički, vijećnica Općinskog vijeća Općine Fažana, podsjeća kako se već devet mjeseci zahtjevi vijećnika oporbe za dostavu financijske dokumentacije za provjeru istinitosti i svrsishodnosti utroška javnih sredstava iz proračuna ignoriraju. Sukladno Zakonu o proračunu i Zakonu o pristupu informacijama – ti bi dokumenti ionako trebali biti dostupni na mrežnim stranicama Općine.

Predsjednik Općinskog vijeća i vijećnici SDP-ove većine pritom odbijaju izravni prijenos sjednica Vijeća i vođenje cjelovitih zapisnika sjednica, te objavljivanje na mrežnim stranicama cjelovitih zapisnika sjednica i usvojenih odluka.

Sve navedeno ukazuje na svjesno i sustavno prikrivanje nepravilnosti (a sumnjamo i nezakonitosti) u postupanju Općine Fažana (posebno u vezi provedbe Zakona o javnoj nabavi te postupcima davanja u najam nekretnina i javnih površina kojima upravlja Općina Fažana), i to od strane načelnika, predsjednika Općinskog vijeća, vijećnika SDPa i pojedinih službenika Općine Fažana.

Usprkos mnogim dopisima koji su primili bivša Predsjednica OV Ada Damjanac, Predsjednik OV Timotej Pejin, Pročelnik JUO Darko Smoljan, te službenica za informiranje Općine Fažana Iva Knapić, vijećnicima oporbe do danas nije omogućen uvid u financijsku dokumentaciju, računovodstvene kartice, izlazne i ulazne fakture.

Naglašavamo, veliki dio te dokumentacije bi trebao biti redovno i cjelovito objavljen na mrežnim stranicama Općine – već sama potreba da vijećnici (kao i bilo drugi mještanin Fažane) moraju slati zahtjeve za uvid u takvu dokumentaciju, predstavlja kršenje Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, za što ovi zakoni propisuju i kazne.

No, s obzirom da načelnik Korać i odgovorne osobe JUO Općine Fažane, čak ni tijelu nadzora ne dostavljaju traženu dokumentaciju, ukazuje na mogućnost da su postojeće nepravilnosti i nezakonitosti sadržane u toj dokumentaciji brojne i ozbiljne.

Vijećnica Općinskog vijeća Općine Fažana, Lidija Udovički, uputila je dopis svim službenicima i zaposlenicima JUO Općine Fažana i predsjedniku Općinskog vijeća, te na znanje svim vijećnicima Općinskog vijeća, i obavijestila ih o utvrđenim prekršajima nadzornog tijela Ministarstva gospodarstva i održivog razvoga, te da Ministarstvo podnosi optužne prijedloge protiv odgovorne osobe Općine (načelnik) i Općine Fažana.

Nadalje, s obzirom na zaprimljenu dojavu da se na određene zaposlenike i službenike Općine vrši izravan ili neizravan pritisak u cilju usporavanja i otežavanja dostave tražene dokumentacije tijelima nadzora i oporbenim vijećnicima, u svom dopisu također je preporučila zaposlenicima i službenicima Općine da postupaju sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (čl. 34-36), kako bi sebe zaštitili od eventualnih pritisaka nadređenih, kao i od odgovornosti za nezakonito postupanje ili nezakonita nepostupanja u obavljanju svojih radnih dužnosti.

Ističemo da je zakonska obveza tijela javne vlasti (u što spadaju i jedinice lokalne samouprave, kao i trgovačka društva kojima su osnivači JLS), transparentna objava financijske i druge dokumentacije o trošenju proračunskih sredstava, i to sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, čl. 10, kao i temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čl. 68a i Zakona o proračunu", priopćeno je iz udruge Duh stare Fažane.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa