U Tirani o ključnim izazovima jadransko-jonske regije

0
Tirana (foto: Roberto Matković)
Tirana (foto: Roberto Matković)

Sedmi EUSAIR forum otvoren je u Tirani obraćanjima Megi Fino, zamjenice ministra vanjskih poslova Albanije, Elise Fereire, europske povjerenice za koheziju i reforme, i govorima drugih visokih predstavnika država članica i Europske komisije.

Ovo je centralni regionalni događaj (koji je prošle godine održan u Izoli, Slovenija), na početku zamišljen kao manifestacija razmjene dobrih praksi između država članica u nizu projekata na sva četiri ključna stuba ove evropske strategije (plavi rast, povezivanje regije, kvalitet životne sredine i održivi turizam), ali je odavno prevazišla ove okvire. Forum okuplja odgovorne za vanjske poslove i evropske fondove, dužnosnike Evropske komisije, eminentne stručnjake iz mnogih oblasti, privrednike i mlade ljude kako bi razgovarali o budućnosti strategije i njenoj ulozi u rješavanju ključnih pitanja u regiji.

U skladu s činjenicom da je 2022. godina godina mladih u Europskoj uniji i da je Tirana ovogodišnja prijestolnica mladih, događaji Foruma biće usredsređeni na mlade i njihovo učešće u jadransko-jonskoj regiji. Ostale teme o kojima će učesnici razgovarati biće u velikoj mjeri vezane za europske integracije i Zelenu agendu, turizam i kulturu i povezanost, bilo putem digitalizacije ili saobraćaja i infrastrukture.

Dva vrhunca trodnevne manifestacije biće serija predavanja o stubu kvaliteta životne sredine u okviru EUSAIR strategije, organizirane uz podršku EUSAIR Facility Point u Izoli, Slovenija i uz sufinanciranje Interreg Adriona i Evropske komisije.

 

U okviru ovog seta, koji će biti fokusiran na biodiverzitet, zaštićena morska područja i ključne zaključke sjednice Barselonske konvencije, dr Mitja Bricelj i dr Senad Oprašić (koordinatori za stub kvaliteta životne sredine) i ugledni predavači iz Slovenije (dr Andrej Sovinc, dr Mitja Grbec), Grčke (dr Vassiliki Vassilopoulou i Stavros Antoniadis), Hrvatske (mag. Davor Percan) i Crne Gore (dr Mirko Đurović). Ovo je dugo očekivani skup predavanja, detaljnih analiza i konkretnih rezultata vodećih projekata u oblasti kvaliteta životne sredine, koji su dobili priznanje Evropske komisije i imaju veliki potencijal za implementaciju u drugim državama članicama.

Drugi fokus je na online kursevima o zelenoj infrastrukturi, koja je dio kanala za učenje u okviru Platforme zainteresovanih strana EUSAIR (ESP). Izradili su ih stručnjaci iz italijanske regije La Marche u saradnji sa Opštinom Izola i kompanijom ZeroGravità na osnovu Priručnika o planiranju zelene infrastrukture.

Moduli obuke se fokusiraju na ključne koncepte zelene infrastrukture i njihovu ulogu u suvremenom prostornom planiranju i prvenstveno su usmjereni na organe i institucije donošenja odluka, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, koji su nadležni za prostorno planiranje. Besplatni online kursevi biće odličan alat za sve koji žele da prošire svoje znanje o zelenoj infrastrukturi i njenom uticaju na svakodnevni život.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa