katarina nemet:

'Odlučivanje o vlastitom tijelu ne dovoditi u pitanje'

0
Katarina Nemet
Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet sinoć je sudjelovala u saborskoj raspravi o pravu žene na medicinski postupak prekida trudnoće, istaknuvši kako je slučaj hrabre trudnice o kojem se priča posljednjih tjedana, pokazao da nam je hitno potrebna promjena Zakona koji regulira tu problematiku.

Naglasila je kako je nedopustivo da se naše trudnice s teškim dijagnozama i stanjima ploda šalje medicinsku pomoć potražiti u Sloveniju.

- I zato je dobro da je jedna od tih nesretnih žena izašla u javnost, da svima nama koji na bilo koji način možemo pomoći ukaže da postoji ta nedopustiva praksa, da svi damo svoj maksimum da se  ona  jednom zauvijek prekine, da pomognemo svim onim ženama koje će se u budućnosti naći u takvoj ili sličnoj situaciji, naglasila je Nemet.

Upozorila je na stanje prava žena u Hrvatskoj u 21 .stoljeću, osvrnuvši se na očiti jaz između plaća žena i muškaraca, kao i činjenicu da su žene češće zaposlene na ugovor na određeno vrijeme koji se nakon ženine trudnoće ne produljuje. Ukazala je i na gorući problem obiteljskog odnosno rodnog nasilja te na reproduktivna prava žena za koje navodi da je zabrinjavajući problem pravo na pobačaj, koji je formalno zakonom dozvoljen, ali je prije svega skup, a i teško ili nikako dostupan, uzevši u obzir zabrinjavajući podatak da se gotovo 60% hrvatskih ginekologa i ginekologinja  poziva na priziv savjesti.

 

-S obzirom na to da se naši ginekolozi pozivaju na priziv savjesti i da se naše trudnice za prekid trudnoće zbog ploda u teškom stanju šalje u Sloveniju, mogli bi možda pomisliti kako Slovenija ima puno moderniji i liberalniji Zakon od nas, no, to nije točno! Zapravo i Slovenija je svoj zakon većim djelom naslijedila iz bivše države, dakle isto kao i Hrvatska, dok su odredbe koje govore o prekidu trudnoće iz medicinski opravdanih razloga gotovo iste u obje zemlje, kazala je Nemet i postavila pitanje kako to da se u Sloveniji na proceduralan, jednostavan i dostojanstven način dobiju sve potrebne informacije i svi potrebni odgovori, dok u Hrvatskoj to nije slučaj.

Budući da se naše žene za pobačaj stavlja na stup srama, kako im se isti onemogućuje zbog priziva savjesti ginekologa, Nemet ističe da se ozbiljno moramo zapitati u kojem stoljeću zapravo živimo i zašto se ništa ne čini da se stvari promijene na bolje.

Napominje da pravo žena na izbor treba gledati isključivo kao civilizacijsko dostignuće koje se ne može i ne smije relativizirati.

- Apsolutno smo protiv bilo kakvog pokušaja da se reproduktivno zdravlje žena i autonomno odlučivanje o vlastitom tijelu dovodi u pitanje! Energično podržavamo i podržati ćemo žene u ostvarivanju svih njihovih općih i specifičnih prava, podržavamo ostvarenje bilo kojeg oblika medicinske pomoći koji im je potreban i na kojeg ima pravo, napomenula je saborska zastupnica IDS-a te dodala da ako postoji neko pravo zagarantirano zakonom, a postoji, onda se u jednom uređenom društvu o tome ne treba ni raspravljati, a kamoli da ga se nekom uskraćuje ili oduzima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa