Lerotić Vladi: Građani i hranu kupuju na rate!

0
Saboru zastupnik IDS-a Marin Lerotić
Saboru zastupnik IDS-a Marin Lerotić

Danas je u Saboru zastupnik IDS-a Marin Lerotić, ukazao na ponovno poskupljenje goriva koje utječe na cijene proizvoda koje nezaustavljivo rastu te istaknuo kako su životni troškovi iz mjeseca u mjesec sve viši i kako naši građani doslovno krpaju kraj s krajem.

- Možda neki nisu svjesni, ali u dućanima se čak i hrana kupuje na rate jer je potrošačka košarica postala toliko skupa da si naši građani neke namirnice poput mesa, ribe, voća, čak i higijenskih potrepština jednostavno ne mogu priuštiti na drugi način nego ratama pa to polako isplaćuju u manjim iznosima kroz više mjeseci, kazao je Lerotić te dodao da je to nažalost hrvatska realnost.

Što se cijena goriva tiče, istaknuo je kako je Vlada dosad reagirala tako da je u dva navrata fiksirala cijenu goriva te ponovio kako ozbiljna zemlja ne može održavati standard građana na nekom nivo tako da zamrzne cijene goriva i posebno napomenuo da je riječ isključivo o privremenoj mjeri koja dugoročno ne može opstati.

- Našim građanima treba naglasiti da definitivno ima još jako puno prostora, naročito kada znamo da iz jedne litre benzina državi ide skoro pola iznosa, a na litru dizela oko 40%, tu se državi plaća i trošarina, ali i PDV, odnosno imamo dvostruko oporezivanje. Stoga, činjenica je da Vlada ima dovoljno prostora da smanji trošarine, ali i ukine dvostruko oporezivanje jer doista dolazimo rušenja ustavnog načela o pravednosti poreznog sustava, naglasio je Lerotić.

 

Napomenuo je kako smo trenutno u situaciji da nam građani dan, dva prije najavljenih poskupljena u redovima čekaju natočiti gorivo kao da smo u nekim bivšim vremenima, u nekom drugom režimu te postavio pitanje je li sljedeće vožnja „par - nepar“ te dodao da je očito da idemo unatrag, umjesto da kao država idemo naprijed.

Također, istaknuo je da Klub IDS-a već duže vrijeme upozorava na neodrživost rashodovne strane proračuna, prvenstveno misleći na dugove u zdravstvenom sustavu koji već predugo nije održiv, no nikakvih pomaka, a ni nikakvih konkretnih reakcija nema. Postavio je i pitanje tko će podmiriti dugove veledrogerijama koji su preko 6 milijardi kuna, na koje se godinama upozorava.

- Paket mjera Vlade iz veljače ove godine kako što smo tada i naglašavali nije polučio one rezultate koje je Vlada predvidjela i standard građana i dalje nezaustavljivo pada, možemo li se srozati još niže, vjerojatno i možemo, pogotovo ako se vladajući ne probude, zaključio je Lerotić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa